Utfordrer bransjen til å ha tettere kontakt med arkitekter og designere

Bilde av Erling Dokk Holm

Erling Dokk Holm, Førsteamanuensis og forsker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

- Trevarebransjen er nok ikke i nærheten av å ta ut det potensialet som ligger der. Norge trenger å løfte sjøltilliten på vegne av treet som materiale og råvare. Og da trenger vi å koble bransjen til alle de som kan ha nytte av denne koblingen. Arkitektene, designerne, kunstnerne.

Han sitter kanskje ikke klar med pisken, Erling Dokk Holm, når han skal forberede seg til foredraget under De Norske Trevaredagene i slutten av januar. Men engasjementet for arkitektur og utforming, estetikken blant oss, gjør at det sjelden vanker bare ros fra Dokk Holm, som i det daglige er førsteamanuensis og forsker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

- Det er jo så mye som er bra, slik jeg leser bildet. Veldig mye bra. Det er tradisjoner, fantastiske ting som lages, skikkelige folk, estetiske kvaliteter. Det er så mye å ta av. Men samtidig så mye som ikke er gjort og ikke tatt i bruk. Potensialet er stort, for å si det slik.

Og godt er det, skulle vi nesten si. For norsk trevarebransje jakter neppe på historier om sin egen fortreffelighet når man i januar samler troppene for å sette fokus på treet i arkitektur, design og miljø.

De lar seg kanskje lytte til, de også. Om ikke akkurat historier om egen fortreffelighet, så i hvert fall fortellinger om alle de som går foran, om bransjens beste eksempler og om innsatsen bak de lange linjene, om varighet og godt håndverk.

- I Norge er vi veldig sterke internasjonalt innen jazz, arkitektur og litteratur, for eksempel. Der er vi virkelig gode, og enda sterkere enn i mange idretter der vi liker å tro at vi er sterke internasjonalt. Men i koblingen mellom treet som råvare, trevarebransjen, arkitektene og designerne er det veldig mye mer å hente. Disse bransjene må altså kobles mye tettere, og da skulle vi nok hatt noen sterke, kraftige fyrtårn som løfter fram trevarebransjens beste eksempler og sterkeste historier, sier Erling Dokk Holm.

En bit av den norske samfunnsdebatten flyttes opp på scenen når Erling Dokk Holm tar mikrofonen under De Norske Trevaredagene i januar. Når det handler om arkitektur og byutvikling er han en av landets tydeligste og mest engasjerte stemmer.

- Men det er altså ikke pisken som kjennes mest naturlig i møtet med norsk trevarebransje. Ris og ros, ja - men ikke pisk. Til det er jeg altfor ydmyk overfor en bransje som er bygd på godt håndverk og hardt arbeid over generasjoner, sier Erling Dokk Holm

- Men litt av problemet for norsk trevarebransje, som for mange andre norske bransjer, er at hvis vi skal konkurrerer på pris, så er det mange som vil slite. Vi må heller få mer forståelse for varighet og håndverk, og for at kvalitet koster penger.