NORSKE TREVARER

Innhold

- Verden forandrer seg i rekordfart og vi er nødt til å henge med

Bilde av Karles Gilje

Karles Gilje er daglig leder i familiebedriften Gilje Tre AS, som i 1948 startet i det små i bygda Gilja i Dirdal i Rogaland. I fjor omsatte Gilje-konsernet for over 409 millioner kroner.

- Ting forandrer seg så innmari fort, og mye raskere enn før. Vi ser nå at vi får godt betalt for at vi over mange år har jobba med lean i måten vi har planlagt produksjonen vår på. Vi er veldig avhengig av forståelsen for produksjonsflyten hos våre ansatte, og det fokuserer vi derfor mye på.

Daglig leder Karles Gilje er godt fornøyd med tingenes tilstand i familiebedriften på Gilja i Dirdal i Rogaland, der det hele ble startet opp av fem Gilje-brødre i kjølvannet av 2. verdenskrig.

Produktspekteret inneholdt vinduer og dører den gangen også, i tillegg til både tresko og jærstoler, mens nå er fokus 100 prosent innrettet på vinduer og dører. Og det i en slik grad at den samlede omsetningen i konsernet passerte 400 millioner kroner i fjor.

Med sine godt over 200 ansatte er Gilje enda mer enn en hjørnesteinsbedrift i lokalsamfunnet, virksomheten er også en samfunnsutvikler som sørger for påfyll av kompetanse til regionen.

- Verden forandrer seg så fort at vi må forandre oss i samme tempo for å kunne henge med i svingene. Det er altså mange år siden vi begynte å fokusere på lean og den interne forståelsen for flyten i produksjonen. Dette er en kompetanse man ikke får gjennom en mer tradisjonell snekkerfagutdanning, og vi er derfor nødt til å investere mye tid og ressurser på internopplæring, sier Karles Gilje.

- For den type produksjon vi driver, så er det avgjørende viktig å sette internopplæring veldig høyt oppe på agendaen. Jeg tror at bedriftene som er flinke på dette området, spesielt de som er innenfor den type produksjon som vi driver med, de bedriftene er også blant vinnerne i framtida, mener Gilje-sjefen.

Også hos hjørnesteinsbedriften på Gilja ble det full mobilisering da alarmklokkene ringte i midten av mars, og Norge stengte ned på grunn av Covid19-epidemien.

- Det var jo ingen som visste hvordan dette ville utvikle seg. Men vi greide å beholde roen samtidig som vi prøvde å planlegge så godt vi kunne. I ettertid ser vi at ordreinngangen har vært stabilt god hele vegen, sjøl om det jo fortsatt er vanskelig å vite hva som blir den endelige utgangen på Covid19-epidemien.

- Så vi har naturligvis hatt våre utfordringer dette året, vi også - ikke minst på grunn av valutastigningen, og vi tror at lavt rentenivå har vært viktig for å opprettholde aktiviteten. For oss har dette i sum ført til at vi er forholdsvis tilfredse med 2020. I mars-april var det ikke så lett å forutse hvordan aktiviteten ville bli for resten av året, sier Karles Gilje, og viser til at 2020-omsetningen vil lande på omtrent samme nivå som i 2019.