- Som arkitekt vil jeg bidra til et bærekraftig samfunn og et bedre og sunnere liv

Bilde av Solveig Tjetland (25) er arkitektstudent ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Hun brenner for at arkitekturen og bruken av tre skal bidra enda mer til et bærekraftig samfunn og et bedre og sunnere liv for oss mennesker.

Solveig Tjetland (25) er arkitektstudent ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Hun brenner for at arkitekturen og bruken av tre skal bidra enda mer til et bærekraftig samfunn og et bedre og sunnere liv for oss mennesker.

- Arkitekturen har et kjempestort potensiale for å bidra enda mer til et bærekraftig samfunn, og denne endringen ønsker jeg å være en del av. Bruken av treet forsterker arkitekturens muligheter innen bærekraft og et bedre og sunnere liv for oss mennesker.

Solveig Tjetland (25) er nå inne i sitt femte år som arkitektstudent ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Nylig medvirket hun i en serie med kortfilmer som er produsert av BBC, og som er en del av en internasjonal kampanje innen bærekraft og treinnovasjon, med fokus på innovative bygg og nye boløsninger.

- Jeg har sjøl bodd i et bygg av massivtre de siste par årene, og jeg trives fantastisk godt med det, sier Tjetland.

- Treet vil få en enda viktigere rolle innen design, interiør og arkitektur i årene som kommer, ikke bare på grunn av klima og bærekraft, men også fordi treet kobler oss tettere til naturen og gir oss sunnere inneklima og bomiljø. Her jeg bor nå lukter det til og med natur innendørs.

Internasjonal tetrolle innen treinnovasjon
Norge er helt i front internasjonalt innen treinnovasjon, og dette har også BBC fattet interesse for. I samarbeid med Innovasjon Norge har BBC derfor ønsket å vise fram norske bygg, byggeprosjekter og kompetansemiljøer som er koblet til tre og treinnovasjon.

Som kommende arkitekt er det nettopp dette Solveig Tjetland brenner for, at arkitekturen skal bidra til at vi løser ting på en langt mer bærekraftig måte.

- Her har både arkitektbransjen og byggebransjen mye å gå på. Min drivkraft som kommende arkitekt er altså å bidra til mer bærekraftige tanker og løsninger, slik at jeg samtidig kan prege folks hverdagsmiljø og innemiljø på en positiv måte.

- Det er så mye kvalitet i treet som materiale som vi kan utnytte enda mer i måten vi lager byggene våre på, både i interiør og innredninger, men også i måten vi tegner og konstruerer husene og bygningene våre på. Dette brenner jeg for å gjøre noe med, sier en engasjert Solveig Tjetland.

- Norge har mye å vise fram
Seniorrådgiver Krister Moen i Innovasjon Norge, som har hatt et tett samarbeid med BBC i produksjonen av kortfilmserien, er stolt over hva som har skjedd innen norsk treinnovasjon de siste årene. 

- Vi ønsker å fronte det som skjer innen miljø og bærekraft i Norge, og hva som er skogen og treet sin rolle i dette, sier Moen.

- Norge har veldig mye å vise fram i koblingen mellom treinnovasjon og bærekraft. Vi ønsker at dette skal få enda større oppmerksomhet internasjonalt, slik at det i neste omgang også vil føre til økt eksport av norske varer, kompetanse og tjenester på dette området, sier Moen.