Familiebedrift med fokus på vinduer, trevarer og byggeskikk i snart 100 år

Bilde av Torbjørn, Sanna og Hans Olav Bastiansen  som er daglig leder i Bjervamoen Trevare i Telemark

Hans Olav Bastiansen er daglig leder i familiebedriften Bjervamoen Trevare AS, som han eier sammen med broren Torbjørn. Brødrene er fjerde generasjon Bastiansen i trevarebedriften i Telemark, og nå er også femte generasjon Bastiansen en del av den daglige produksjonen ved vindusbedriften på Lunde. Fra venstre Torbjørn, Sanna og Hans Olav.

Det nærmer seg 100 år siden oldefaren Hans dro det hele i gang. Nå er det fjerde generasjon Bastiansen som eier og driver familiebedriften i Telemark, og femte generasjon er også en del av produksjonen og framtida i den tradisjonsrike trevarebedriften i Lunde.

- Vi har våre linjer helt tilbake til 1929, og da har det naturligvis gått litt opp og ned opp igjennom bedriftshistorien. Nå er vi inne i en veldig god periode, med smekkfulle ordrebøker til godt utpå nyåret, sier daglig leder Hans Olav Bastiansen (63) ved Bjervamoen Trevare AS.

Han eier familiebedriften sammen med broren Torbjørn, som er altmuligmann og fullt med i den daglige produksjonen og driften. I den spede begynnelsen ble nær sagt alt som kunne lages i tre produsert ved trevarebedriften på Lunde, men nå er det fullt fokus på vinduer, tradisjoner og byggeskikk.

- Vi jobber veldig mye med verneverdige bygg, der vi både produserer helt nye vinduer og restaurerer gamle ting. Etter at deler av Notodden og Rjukan kom på FNs verdensarvliste, så har vi fått enda mer å gjøre, og vi ser at bevisstheten rundt dette også smitter over på resten av regionen her, sier Hans Olav Bastiansen.


Mangler snekkerutdanning
Bjervamoen Trevare har hele Telemark som nedslagsfelt. Innimellom er det også oppdrag i Oslo-området, men det er først og fremst Skien, Porsgrunn, Notodden og Rjukan som utgjør markedet for trevarebedriften i Lunde.

- Det var her oldefar Hans starta opp i 1929, og vi er på nøyaktig samme sted fortsatt. Nå er vi åtte ansatte, vi har fullt opp å gjøre, og det er veldig trivelig at også neste generasjon Bastiansen er en del av familiebedriften vår, sier Hans Olav, og viser til at dattera Sanna (31) har tatt fagbrev som møbelsnekker og inngår i den daglige produksjonen på Lunde.

- Nå har vi så mye å gjøre at vi kunne vært enda flere i staben. Men vi har dessverre ikke lenger noen snekkerutdanning her i Telemark, så derfor er det er ganske krevende å finne flinke fagfolk. Vi må basere oss på å finne folka sjøl, ser det ut til, og så må vi sette av tid til å lære dem opp på en skikkelig måte.

Han har vært glødende opptatt av restaurering, byggeskikk og snekkerfaget, Hans Olav Bastiansen – helt siden han begynte i familiebedriften for over 45 år siden.

- Nå er det heldigvis mye fokus på byggeskikk og kvalitet igjen, og det gleder et møbelsnekkerhjerte å så hvor opptatt folk har blitt av vinduer. De er jo ikke bare en viktig del av byggets sjel, vinduene er også husets øyne mot verden utenfor.