Etter 11 kreative år i Berlin flytta Christian til Oslo for å starte trevareverksted

Bilde av Christian Nilsen var i mange år profesjonell fotograf i Berlin. I fjor flytta han tilbake til Norge, og driver nå på tredje året som «finsnekker» med eget treverksted på Etterstad i Oslo.

Christian Nilsen var i mange år profesjonell fotograf i Berlin. I fjor flytta han tilbake til Norge, og driver nå på tredje året som «finsnekker» med treverksted på Etterstad i Oslo.

- Sjøl om jeg er utdanna fotograf så har jeg aldri hatt noe ønske om å bli værende i det samme yrket hele livet. Jeg er oppvokst med verksted og håndverk rundt meg, og har lenge tenkt at en dag vil jeg jobbe med tre som materiale. Nå er jeg finsnekker på tredje året, og da tar jeg med meg mye kunnskap fra fotofaget.

Christian Nilsen (40) var bosatt i Berlin i 11 år, og som utdannet fotograf var han da en del av et kreativt miljø i en europeisk kunstnermetropol.

- Å flytte tilbake til Norge etter så mange år i Berlin ble nesten som å flytte et steg fram i tid. Her det større tempo, mer fart, innovasjon og teknologi. Men også mer konsum og stress, på sett og vis.

- Etter 11 år i Berlin har jeg blitt veldig glad i Tyskland og den tyske væremåten, men samtidig har det vært godt å komme hjem til Norge og sakte bli en del av trevarebransjen og et kreativt miljø også her i Oslo.


Et bord med nye muligheter
Christians veg inn i snekkerfaget har altså lange linjer tilbake til oppveksten og barndommen. Å flytte kreativiteten over fra fotografiet til treet var noe som modnet seg i løpet av de siste årene i Berlin. Og da skjedde det som ofte skjer, det som tilsynelatende er tilfeldigheter som åpner nye muligheter i livet.

- Jeg hjalp noen venner i Berlin med å pusse opp en bar, og da tilbydde jeg meg å lage et bord i en stilart fra en tid som lenge har fascinert meg; den tyske Frankfurter kjøkken og Bauhaus-tiden. Jeg fikk ganske mye oppmerksomhet for det bordet, så jeg lagde ett til som jeg solgte - og så enda ett og enda ett. Da tenkte jeg «shit», dette kan jeg jo gjøre mer ut av.

Det ble altså starten på en ny etappe i livet i Berlin. Christian ordnet seg et leieverksted og produserte nye bord som ble spredd både i Tyskland, Polen og Norge. Siden det har han knapt hatt en ledig time, som han sjøl sier det.

- Det tok av mye raskere enn jeg hadde trodd. I begynnelsen var det mest bord det gikk i, men så en dag ringte en bekjent av meg som hadde lagt merke til det jeg lagde, og hun ville gjerne jeg skulle lage det nye kjøkkenet hennes, forteller fra Christian fra studioet sitt på Etterstad i Oslo, Kroloftet, som er et kreativt miljø med ulike verksteder som spenner fra tre og keramikk til musikk og tekstiler.

- Etter det første kjøkkenet i Berlin, så ble det raskt to nye kjøkken, og nå etter at jeg flytta tilbake til Norge har jeg nettopp ferdigstilt min aller første trapp. Det er jeg ganske stolt over.


Kunstner, designer eller finsnekker?
Han er litt usikker på hva som akkurat nå vil være den mest presise yrkestittelen på seg sjøl, Christian Nilsen.

- En kunstner ville nok ikke si at jeg er kunstner, og en designer vil neppe kalt meg designer. Jeg er ikke helt sikker sjøl heller, for jeg beveger meg litt i ulike fagfelt og jeg tar også med meg mye kunnskap fra fotofaget, og hvilken tittel jeg har bryr jeg meg ikke så mye om. Det mest presise må nok være finsnekker eller møbelmaker.

Firmaet til Christian er en av Norske Trevarers aller ferskeste medlemmer.

- Jeg ble medlem på seinsommeren i år, og jeg har allerede hatt mye nytte av det. Det er mange ting å sette seg inn og ganske mye man trenger hjelp til i den fasen jeg er i nå, og det er også en del kurs og fagsamlinger som virker veldig interessante.

- Og så håper jeg jo at det å bli en del av trevarebransjen også vil utløse spennende samarbeid og prosjekter med andre trevarebedrifter. Men først og fremst så gjør det godt å være en del av noe, et fag og et faglig fellesskap, og det gir meg også en god følelse av å bli tatt godt vare på.