Gilje Tre med i spennende finaleheat der prisvinneren kåres under «Bygg Reis Deg»

Trevarebedriften Gilje Tre i Dirdal i Rogaland er en av ni kandidater til å vinne Byggenæringens innovasjonspris, som deles ut under Bygg Reis Deg-messen 2021. Kenneth Gilje er prosjektansvarlig for Flyt 2021-satsingen ved Gilje Tre AS.

Trevarebedriften Gilje Tre i Dirdal i Rogaland er en av ni kandidater til å vinne Byggenæringens innovasjonspris, som deles ut under Bygg Reis Deg-messen 2021. Kenneth Gilje er prosjektansvarlig for Flyt 2021-satsingen ved Gilje Tre AS.

Under Bygg Reis Deg-messen i neste uke kåres vinneren av Byggenæringens prestisjefylte innovasjonspris. Trevarebedriften Gilje Tre AS har over flere år satset knallhardt på bedre flyt i produksjonen, og er gjennom prosjektet «Flyt 2021» en av ni finalekandidater til innovasjonsprisen.

Interessen rundt Byggenæringens innovasjonspris har aldri vært større enn nå, i følge messearrangøren Bygg Reise Deg. Prisen henger høyt, og prosjektansvarlig Kenneth Gilje ved Gilje Tre AS ser på nominasjonen som en ekstern bekreftelse på at trevarebedriften er på riktig veg.

- Det er et tankesett bak Giljes Flyt 2021-satsing som er overførbar til alle norske industribedrifter som ønsker å bli best på dette området. Det handler om å fjerne hindringer for å få bedre flyt i produksjonen. Som bedrift må man da være villig til å gjøre seg sjøl sårbar for å avsløre hva som ikke fungerer, sier Kenneth Gilje.

- Vi har oppnådd veldig mye gjennom å ha kontinuerlig fokus på bedre produksjonsflyt, men det er veldig krevende å stå i slike prosesser over tid. Det er mye pes og pepper undervegs, slik vil det alltid være, og mange bedrifter gir derfor opp. Det krever både ekstra guts og tydelig ledelse for å komme seg over kneika slik at man begynner å se de positive virkningene av de prosessene som kjøres.   

- Vi bruker litt av den samme metodikken som i bilindustrien, de bruker bl.a. et verktøy som kalles SMED. Det handler om raske omstillinger og brukes også i Formel 1-sporten. For 30 år siden brukte de godt over ett minutt når de skulle skifte dekk undervegs. Nå har de kommet under to sekunder i «pit stop», de teller tideler og hundredeler, og dette får man ikke til uten kontinuerlig fokus. Litt sånn er det hos oss også. Tidligere brukte vi over 11 minutter når vi skulle skifte farge i produksjonen. Nå er vi nede i ett og et halvt minutt, sier Kenneth Gilje.

Ekstra fokus på klima og sirkulærøkonomi
Vareproduserende industri rundt om i verden kjennetegnes i stor grad av masseproduksjon. Bedriftene produserer store volum av varer og tjenester som ikke er bestilt, og dette fører til en overproduksjon som er veldig lite bærekraftig.

- Den tradisjonelle måten å tenke på er at store volum og flere like enheter senker kostnadene per enhet som produseres. Men vi tenker motsatt. Vi ønsker å ha en fleksibel produksjon som lager akkurat det kunden vil ha på kortest mulig tid, sier Kenneth Gilje.

Gjennom Flyt 2021-prosjektet har Gilje Tre utviklet et eget system for ekstremt fleksible produksjonsløsninger som gjør at man kan tilby skreddersydde høykvalitetsprodukter ut i markedet på̊ svært kort tid.

- Skreddersøm handler om å gi det kunden vil ha. Vi lager produkter der kundene ønsker design, fleksibilitet og spesielle tilpasninger. Det må vi være i stand til å kunne tilby markedet om vi skal greie å henge med. Utfordringen er at dette må gjøres på stadig kortere tid og være økonomisk lønnsomt om vi skal konkurrere med masseproduksjon og store volum, sier Kenneth Gilje, som gleder seg til prisutdelingen under Bygg Reis Deg-messen.

- Det er alltid veldig kjekt å få anerkjennelse for det man gjør. Vi har jobbet hardt med dette over tid, og vi vet at vi er på rett veg. Dette er en mye mer bærekraftig, framtidsrettet og klimavennlig måte å produsere på, og nå kan vi altså gjøre dette på en måte som også er lønnsom og konkurransedyktig.