Innhold

- Vi har helt fantastiske muligheter, hvordan kan vi fordoble eksporten?

Bilde av Jan Christian Vestre som  er daglig leder og hovedeier i utemøbelprodusenten Vestre AS. Selskapet har hatt en sterk utvikling de siste årene, og har truffet godt også i eksportmarkedet. Under Trevaredagene holder Vestre ett av innledningsforedragene.

Jan Christian Vestre er daglig leder og hovedeier i utemøbelprodusenten Vestre AS. Selskapet har hatt en sterk utvikling de siste årene, og har truffet godt også i eksportmarkedet. Under Trevaredagene holder Vestre ett av innledningsforedragene.

- I Norge har vi litt mindremannsfølelse overfor råvarene våre. Det har vi absolutt ingen grunn til. Landet gror jo ned av gode råvarer, og vi har helt fantastiske ting å selge og vise fram. Vi bør heller spørre oss hvordan norsk trevarebransje kan fordoble eksporten til utlandet.

Jan Christian Vestre er daglig leder og hovedeier i utemøbelbedriften Vestre AS, som nå bygger «verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk» og produserer bymøbler for det norske, nordiske og internasjonale markedet.

- Jeg er veldig opptatt av hva Norge skal leve av i framtida. I Vestre har vi gjennom mer enn 70 år fått skape sosiale møteplasser for millioner av mennesker rundt om i verden. Vi har turt å løfte blikket og tenke utenfor våre egne grenser, og vi ser at Norge og Skandinavia har fantastiske fortrinn å posisjonere oss på.

Jan Christian Vestre er en innovativ og samfunnsengasjert bedriftsleder, som er like opptatt av bærekraft som han er av industrivekst, eksport og norske råvarer, og at det ikke er noen motsetninger i dette. Men heller at det er et felles mål om menneskets velferd og planetens beste.

- Vi prøver å tenke langsiktig bærekraft i absolutt alt vi gjør, egentlig. Derfor framsnakker vi de norske og nordiske råvarene. Vi må bygge det vi gjør på de råvarene vi har. I tillegg har vi estetikk og design. Norsk arkitektur og skandinavisk design står sterkt i det utenlandske markedet.

Vestre mener vi er altfor smålåtne, ikke bare i måten vi ser på våre egne råvarer og skogressurser på, men i hele historiefortellingen om hva vi gjør, hvordan vi gjør det og hvor vi kommer ifra. Han mener appetitten og nysgjerrigheten overfor det norske og nordiske er mye større i det internasjonale markedet enn vi er klar over.

- Mye handler om estetikk og design, mye handler om kvalitet, klima og bærekraft. Om hvordan vi tar ut skogen og om fornybar energi. Til og med den norske samfunnsmodellen er det stor interesse for. Markedet vil ha mer av det og høre mer om det. I USA er det veldig stor nysgjerrighet rundt dette, og norsk trevarebransje er jo en viktig del av den norske historien og den norske samfunnsmodellen.

Vestre-konsernet omsatte i fjor for godt over 200 millioner kroner, og har knallsterke økonomiske resultater å vise til de siste årene.

- Potensialet er fortsatt mye større, og som trevarebransje bør vi spørre oss sjøl om hvordan vi kan fordoble den norske eksporten. Vi har jo det vi trenger. Vi har en veldig sterk historie å fortelle, vi må bare bli flinkere til å fortelle den, mener Jan Christian Vestre.

- Og så må vi bli flinkere til å bygge industri rundt det vi gjør, modernisere og automatisere produksjonen. Lage kule arbeidsplasser av de bedriftene vi har. Da trekker vi også til oss ungdommene og de flinke folka. Når vi nå bygger verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, så er det med alt dette i bakhodet. Vi tar i bruk banebrytende produksjonsteknologi, og det er yngre folk opptatt av.

Fredag 28. mai holder Jan Christian Vestre foredrag under De Norske Trevaredagene i Trondheim.
For påmelding og mer informasjon: www.norsketrevarer.no/trevaredagene/2021/