Fastlege oppfordrer til økt bruk av treet som materiale og tettere nærhet til skogen

Kari Løvendahl Mogstad er fastlege, fembarnsmor, foredragsholder og en aktiv debattant, i tillegg til at hun underviser i samfunnsmedisin ved NTNU i Tromdheim. Løvendahl Mogstad er en varm talsperson for mer nærhet til skogen og treet. Foto: NRK.

Kari Løvendahl Mogstad underviser studentene ved NTNU innen samfunnsmedisin, og er en aktiv foredragsholder, forfatter og samfunnsdebattant. Fastlegen og fembarnsmoren fra Trondheim snakker varmt om treet som materiale og skogen som kilde til ro, styrke og påfyll.

- Jeg har vokst opp i et landskap med lett tilgang til skog og mark, og hver gang jeg er hjemme i Surnadal så trekkes jeg mot Vindøldalen og Trollheimen der jeg har mitt eget sted for ro og påfyll, forteller en engasjert Kari Løvendahl Mogstad.

- Som fastlege, fembarnsmor og en ganske aktiv foredragsholder og samfunnsdebattant så trenger jeg en rolig kontrast til en hektisk hverdag. Det gamle furutreet mitt i Vindøldalen har jeg hatt siden jeg var ei lita jente, og jeg trekkes dit fortsatt.

- Hva som skjer i kroppen når jeg setter meg inn til det gamle furetreet, det kan jeg ikke forklare helt, i hvert fall ikke vitenskapelig. Men jeg er ikke så opptatt av akkurat det, for det gir meg altså akkurat det jeg trenger. Denne erfaringen deler jeg med tusenvis av andre mennesker rundt om i verden, og jeg snakker også med pasientene mine om det, sjøl om det ikke er noe jeg kan anbefale rent faglig sett, sier Løvendahl Mogstad.


- Finn ditt eget sted og ditt eget tre
Når vi snakker med henne på telefonen, er hun igjen i bilen på veg fra Trondheim og tilbake til barndomsstedet i Surnadal, til hytta i Trollheimen og det gamle furutreet i Vindøldalen.

- Jeg vil anbefale alle å finne seg et sted som dette, gjerne et gammelt tre med solide røtter og en lang historie bak seg. Jeg har alltid vært opptatt av skog og trær, og dette har jeg altså tatt med meg videre inn i voksenlivet. Som mor til fem barn er dette noe jeg prøver å videreføre til dem også, og i årene framover tror jeg vitenskapen kommer til å gi oss flere svar på hva som skjer i kroppen og sinnet når det oppstår en nærhet mellom mennesket, treet og naturen, sier Løvendahl Mogstad.

- Noe av det samme tror jeg kankje også vi kan oppleve i bygg der treet i stor grad er brukt som materiale, både innedørs og utendørs. Det gir oss mulighet til en kobling til naturen som kan gi oss ro, inspirasjon og mindre stress, og som har spennende muligheter i seg overfor inneklima og læringsmiljø, sier fastlegen med base i Trondheim.

- Og mens vi venter på flere svar fra vitenskapen, så er dette min varme anbefaling til alle: Oppsøk skogen og naturen, finn ditt eget tre og gi deg tid til å bygge opp en nærhet til treet ditt. For mange vil dette gi ro, trygghet og ekstra påfyll.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post:

 

Meld deg på 0 nyhetsbrev: