Kevin (18): - Å være snekker er drømmejobben, og det vil jeg at flere unge skal vite om

Bilde av Kevin Andre Castexs Vik (t.h.) og Eirik Myrberg utgjør sammen med Mathias Hognestad Berrefjord, May-Britt Straume, Anna Regine Blom, Mathias Johannessen og Tobias Gravdal det nye ungdomsteamet i Norske Trevarer.

Kevin Andre Castexs Vik (t.h.) og Eirik Myrberg utgjør sammen med Mathias Hognestad Berrefjord, May-Britt Straume, Anna Regine Blom, Mathias Johannessen og Tobias Gravdal det nye ungdomsteamet i Norske Trevarer.

- Jeg har alltid likt å lage ting, så jeg tenkte først at jeg skulle bli tømrer, men det var mest fordi jeg ikke kjente noe særlig til snekkerfaget. Så sjekket jeg litt nærmere, og da skjønte jeg jo at jeg mye heller ville jobbe med innredninger og skape ting inne på et snekkerverksted enn å holde på ute i pøsregnet.

Kevin Andre Vik (18) er lærling ved Interiør-Snekkeriet AS i Bergen, og entusiastisk medlem i Norske Trevarers nye ungdomsteam sammen med Anna Regine Vada Blom fra Rovde møbel og design AS, Eirik Myrberg fra Buskerud Spesialinnredning AS, Mathias Johannessen fra Snekkeriet Verdal AS, May-Britt Straume fra Henriksen Snekkeri AS, Tobias Gravdal fra Strønes Snekkerverkstad AS og Mathias Hognestad Berrefjord fra NorDan AS.

- For oss som har lyst til å lære oss et håndverk og jobbe med tre, så er det gjerne tømrerfaget vi hører mest om på ungdomsskolen. Her i Vestland fylke har vi heller ikke treteknikklinje på Vg2-nivå, og da kommer vi jo enda mer i skyggen av tømrerfaget, sier Kevin Andre Vik.

- Snekker resten av livet
- Vi må gjøre snekkerfaget bedre kjent og få på plass treteknikklinjer på de vidergående skolene rundt om i landet. Dette brenner jeg for. Jeg tror nemlig mange ungdommer gjerne ville blitt snekker, men da må de først bli kjent med faget og yrket - og utdanningsmulighetene må være på plass.

- Det er derfor jeg har takket ja til å gjøre en ekstra innsats for norsk trevarebransje. Jeg vil at flere skal få den samme muligheten som jeg har fått. Jeg har funnet drømmeyrket mitt, jeg skal være snekker resten av livet, men jeg måtte faktisk leite en del før jeg fant ut av det, sier 18-åringen.

Kevin Andre Vik går nå andre året i et treårig lærlingeløp ved Interiør-Snekkeriet AS i Sandviken i Bergen, etter å ha gått ett år på Vg1 innen bygg- og anleggsteknikk.

- Det er det som må til, i og med at det ikke er noe Vg2-tilbud i snekkerfaget her i fylket, og slik er det dessverre i de fleste fylkene rundt om i landet. Det er et bra opplegg med et treårig lærlingeløp, men det er veldig viktig for faget og snekkeryrket at vi får på plass snekkerlinjer rundt om i hele landet.

- Fantastisk flotte rollemodeller
Denne uka skulle Norske Trevarers ungdomsgruppe vært samlet til sitt første fysiske møte i Oslo, men koronasituasjonen gjorde at bare to av ungdommene deltok fysisk, mens resten av gruppa deltok på Teams.

- Dette er en fantastisk fin gjeng med flotte rollemodeller for norsk trevarebransje, sier Jan Larsen.

Han er daglig leder i opplæringskontoret Tre-Ringen og er en av nestorene i norsk trevarebransje. Nå bistår han Norske Trevarer med erfaring og kompetanse innenfor fagopplæring, rekruttering og lærlinger.

Aldri har så mange som nå valgt yrkesfag i Norge. Dette er en nasjonal trend blant ungdommer som også er veldig gledelig for norsk trevarebransje.

- Men vi trenger sterkt at flere ungdommer fra hele landet får opp øynene for trevarebransjen. Vi ønsker å lytte mer til hva ungdommene sjøl mener, og vi vil at de unge ikke skal være redde for å utfordre de voksnes meninger. Det er jo ungdommene som vet best hvordan vi skal nå fram til de unge med vårt budskap om snekkerfaget og trevarebransjen, sier Jan Larsen.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post:

 

Meld deg på 0 nyhetsbrev: