- Det er veldig mange som liker norsk bjørk, men den er vanskelig å få tak i

Bilde av Eier og daglig leder i trevarebedriften Slottsgulv AS i Sandefjord, Erling Christensen Moe, ønsker seg bedre tilgang på norsk bjørk som råvare.

Eier og daglig leder i trevarebedriften Slottsgulv AS i Sandefjord, Erling Christensen Moe, ønsker seg bedre tilgang på norsk bjørk som råvare.

- Hadde vi hatt stabil og god tilgang på norsk bjørk, så hadde vi mer enn gjerne brukt det i våre produkter. Norsk bjørk er en kortreist ressurs som har egenskaper som mange av våre kunder liker.

Dette sier daglig leder Espen Christensen Moe i trevarebedriften Slottsgulv AS i Sandefjord.

- Vi har brukt mye norsk bjørk, men de siste fem-seks årene har den nesten ikke vært å oppdrive. Vi er avhengig av ganske enkel og stabil tilgang i et volum som gjør at vi kan ta det i bruk i produktene våre.

- Den norske bjørka egner seg godt både i gulv- og veggpanel, den har en tegning i treverket som er fint å se på. Dette uttrykket er det mange som liker, og vi ser at sjøl om vi har grei tilgang på finsk bjørk, så er det lite interesse for dette hos kundene våre. Den blir for hvit og pregløs til de produktene vi har. Kundene vil ikke ha det, rett og slett, sier Christensen Moe.

- Bjørka er ikke like hard som eik og ask, men den er hardere enn furu, og mye lysere i treet, så jeg mener at den norske bjørka har et veldig bra potensial i markedet. Men da er vi altså avhengig av at vi som bruker bjørka i produktene våre får stabil tilgang på denne ressursen, og slik er det ikke lenger dessverre.


Robust og allsidig materiale
Katrin Zimmer er treteknolog og forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) på Ås utenfor Oslo, og sammen med bransjeorganisasjonen Norwegian Wood Cluster forsker hun på hvordan man kan utnytte den norske bjørka bedre.

- Bjørka er et robust og allsidig materiale, spesielt til innendørs bruk i paneler, møbler og innredninger. Og vi har mye av den i Norge, sier Katrin Zimmer.

Hun tviler ikke på potensialet og mulighetene for den norske bjørka, men ser samtidig at bjørkeskogene i Norge har fått relativt lite stell og pleie de siste tiårene.

- Det er litt av det vi forsker på, hva som er årsaken til at dette har skjedd, og hva som skal til for å bygge opp nye verdikjeder basert på råvarer fra norske bjørkeskoger.


Markedet vil ha mer
- Erling Christensen Moe ved Slottsgulv AS i Sandefjord betviler heller ikke egenskapene og potensialet for den norske bjørka.

- Det er også en kortreist ressurs, og dette vil jo bli mer og mer vektlagt i framtida. Jeg tror markedet er klart for mye mer norsk bjørk. Vi hadde uten tvil brukt dette mye mer i våre produkter hvis vi hadde hatt god tilgang fra produsenter og grossister, sier Erling Christensen Moe