DiBK vil løfte nordmenns kunnskaper om å pusse opp – nå lanseres nye råd

Bilde av Ingunn Marton som er seniorrådgiver i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

Ingunn Marton er seniorrådgiver i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

- Boligen er noe av det mest verdifulle vi eier. Da er det viktig at vi tar smarte valg og gode grep når vi pusser opp, sier senioringeniør Ingunn Marton i Direktoratet for byggkvalitet. Direktoratet har laget oppussingsråd som skal gjøre dette både lettere og smartere.

I Norge pusses det opp for over 80 milliarder kroner hvert år. Vi går straks inn i den store oppussingssesongen, og for å hjelpe nordmenn til å ta smarte grep når det pusses opp lanseres nå DiBK oppussingsråd for boligeiere.

– Når vi kjøper bolig er det fristende å legge penger i å bytte kjøkken, bygge nytt bad eller legge nytt gulv. Dette er oppussing som er lett å legge merke til og som gjør boligen til vår egen. Det er vanskeligere å vurdere oppussingsbehovet på det vi ikke ser umiddelbart, som at vegger, tak og vinduer lekker varme eller at dreneringen rundt huset har gått ut på dato, sier seniorrådgiveren i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

Nesten én million boliger er pusset opp de siste 12 månedene, og nærmere 40 prosent av oss planlegger å pusse opp de nærmeste årene, viser en undersøkelse Prognosesenteret har utført for DiBK.

Undersøkelsen viser også at to av tre som har pusset opp enebolig eller småhus malte innvendig, mens bare en av tre utførte tiltak som hevet standarden, som å skifte vinduer, drenere, etterisolere, bytte tak eller ytterkledning.

– Mange eier en bolig som er 40-50 år. Både taktekking og kledning på vegger kan være modne for utskiftning, og da anbefaler vi at man samtidig vurderer å etterisolere. Dersom vinduene skal skiftes, bør man velge vinduer som er lette å åpne og som har bedre isoleringsevne, mener Marton.

DiBK er ansvarlig for byggteknisk forskrift (TEK17). Vanligvis kommer direktoratet med krav til hvordan boliger og byggverk skal settes opp, men de nye oppussingsrådene er anbefalinger.

– Vi er opptatt av å heve nordmenns kunnskaper om oppussing og hvilke grep de bør ta når de likevel skal pusse opp. Mange norske boliger er klare for å bli oppgradert. Med våre oppussingsråd blir det enklere for boligeierne å ta smarte valg under oppussingen, sier seniorrådgiver Ingunn Marton i DiBK.

Halvard Høilund-Kaupang er leder for fag- og teknologiutvikling ved Norske Trevarer, og mener de nye oppussingsrådene fra Direktoratet for byggkvalitet er viktige, ikke minst for norsk trevarebransje.

– Dette er et veldig bra initiativ. Det er viktig at nordmenns kunnskaper på dette området får nytt påfyll. Det å skifte vinduer i eldre hus er ett av de beste og mest kostnadseffektive energitiltakene vi har. En stor del av varmetapet i en bolig skyldes nettopp dårlige vinduer, sier Høilund-Kaupang.

Les mer om Direktoratet for byggkvalitets nye oppussingsråd: 

https://dibk.no/smartere-oppussing/