Innhold

Skriver om sin lidenskap for tre og arkitektur, har solgt over 3000 bøker

Bilde av arkitekt Tommie Wilhelmsen og et av hans prosjekter

Arkitekt Tommie Wilhelmsen har et brennende engasjement for arkitektur, og for treet som materiale. Boka som omhandler 53 av hans prosjekter kom ut i fjor og er nå solgt i over 3000 eksemplarer

Et av prosjektene til arkitekt Tommie Wilhelmsen

Han hadde allerede rikelig å henge fingrene i, men da han bestemte seg for å gi ut bok om 53 av prosjektene han har jobbet med de siste tjue årene tok det skikkelig av.

Han har hatt et brennende engasjement så langt tilbake han kan huske, arkitekt Tommie Wilhelmsen. Estetikken, formen og materialene. Det som gjør at det nye bygget glir inn som en naturlig del av hagen og landskapet. Noe unikt, og samtidig holdbart, varig og skikkelig.

Arkitekt er det lenge siden han bestemte seg for å bli, og for tjue år siden startet han sitt eget kontor. Siden det har det bare vokst på seg, ikke så voldsomt i størrelsen på firmaet, for han vil fortsatt ha kontroll på det som tegnes og bygges, men oppdragene ruller inn. Spesielt etter at han ga ut bok for å skrive om prosjektene de har jobbet med siden oppstarten i 2001.

Boka skulle ikke bare inspirere, men også fortelle hvordan og hvorfor, om hva som er drivkraften bak det hele. Og at hus og hytter ikke nødvendigvis trenger å være så veldig kostbare, sjøl om arkitekturen kanskje gjør at det ser slik ut.

- Nå har vi 12 byggeprosjekter som vi jobber med parallelt. Så mange oppdrag har vi aldri hatt tidligere. Og vi kunne tatt på oss enda mer om vi var større og flere, men jeg tror ikke det er dit vi skal. Jeg liker som sagt å ha kontroll på det vi gjør, jeg vil gjerne være med i hele prosessen. Helt fra starten av, fra de første ideene og skissene, og så følge bygget helt fram til at alt har blitt en enhet.

Det var altså rikelig nok å gjøre før boka også. Og om den ikke innebærer en helt ny tidsregning for firmaet, så er den i hvert fall en stor milepæl. Boka Tommie Wilhelmsen 1-53 løfter fram et mangfoldig utvalg blant de godt over 70 prosjektene firmaet har stått bak siden oppstarten for tjue år siden. Den kom ut i fjor og har til nå solgt godt over 3000 eksemplarer.

- Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ikke ville legge engasjementet mitt i store prosjekter som strekker seg over veldig lang tid og kanskje aldri blir noe av. Jeg vil heller at vi skal jobbe med hus og hytter der vi får være med å prege hele prosessen.

- Vi er som sagt opptatt av helheten i prosjektene våre, av materialene og den nære naturen. At bygget skal gli naturlig inn i landskapet, og at det skal ha et moderne uttrykk og samtidig stå for noe unikt, sier Tommie Wilhelmsen.

- Det er derfor helheten er så viktig. Sol og vind, skygger og horisont. Og materialer, naturligvis. Stein, tre og metaller. Treet er takknemlig materiale å jobbe med, og det er veldig i vinden nå. Treet representerer noe av dette tidløse og varige som vi er på jakt etter å få fram i prosjektene våre.