Innhold

Måtte tenke nytt etter alvorlig sjukdom - bygde opp trappefabrikk

Bilde av Vidar Smeland, daglig leder og eier av Smeland Interiør AS

På midten av 90-tallet bygde Vidar Smeland et lite snekkerverksted, etter at han ble satt kraftig tilbake av alvorlig sjukdom. I år nærmer evjebedriften Smeland Interiør AS seg en omsetning på 15 millioner kroner

Han er opprinnelig byggmester, Vidar Smeland. Men da en alvorlig kreftsykdom satte han kraftig tilbake måtte han tenke nytt. Snart 30 år seinere leder han en trappefabrikk med 10 ansatte og en omsetning på nærmere 14 millioner kroner.

- Helsa tillot ikke at jeg fortsatte som byggmester, men jeg så ganske mørkt på å skulle tilbringe en stor del av livet på sofaen, så da gikk jeg i tenkeboksen og bestemte meg for å lære mer om snekkerfaget.

Vidar Smeland er daglig leder i en av de ferskeste medlemsbedriftene i Norske Trevarer. Agderbedriften Smeland Interiør AS på Evje utenfor Kristiansand har vokst godt på seg siden oppstarten på midten av 90-tallet.

- Vi bygde et lite snekkerverksted og etter det har det jo utviklet seg ganske greit, må jeg si. Først lærte jeg meg å lage kjøkken og ulike innredninger, og rundt årtusenskiftet begynte vi å lage trapper. Men det var først etter at vi ansatte en dyktig trappesnekker at det tok skikkelig fart, forteller Smeland.


- Perfekt plassering
- Det er nok noe av det lureste vi har gjort. Nå har vi spesialisert oss på trapper, det er nesten bare det vi produserer, og vi leverer til hele Sørlandet. Vi holder til på Evje nord for Kristiansand, og det er nærmest en perfekt plassering for det markedet vi opererer i, både ut mot kysten og lenger inn i landet – der det er mye hyttebygging.

Vidar Smeland har fortsatt et aktivt eierskap i Smeland Byggservice AS, som i fjor omsatte for godt over 60 millioner kroner, men det er trappefabrikken som har blitt babyen, som han sjøl sier det.

- Drømmen var å komme tilbake fra sjukdommen og skape mitt eget levebrød. Det er godt å se at vi har fått det til. Men jeg hadde aldri greid det uten de folka jeg har hatt med meg. Det er det som er den fremste kvaliteten i Smeland Interiør, sier snekkergründeren på Evje.


Ferskt trevaremedlem
Smeland Interiør AS er blant de aller ferskeste på medlemslisten hos trevarebransjens bransjeforening, Norske Trevarer.

- Jeg har ofte blitt spurt om å bli medlem, men så har det liksom aldri blitt. Nå følte jeg at tidspunktet var riktig, så det skal bli spennende å bli en del av dette miljøet. Jeg har inntrykk av at det blir gjort veldig, veldig mye godt arbeid i norsk trevarebransje, sier Vidar Smeland.