NORSKE TREVARER

Innhold

- Dette yrket kan vi varmt anbefale til andre ungdommer

4 unge lærlinger hos Lien & Lian AS

Brenner for trefaget: Freja Kristensen (20) har nylig avlagt fagprøve i trevare- og bygginnredningsfaget, og har med seg Fredrik Olsen, Ludvig Ulseth og Nedas Petrauskas på lærlingelaget hos Møbelsnekkerne Lien & Lian AS på Barkåker ved Tønsberg. Foto: Møbelsnekkerne Lien & Lian AS.

Møbelsnekkerne Lien & Lian AS har hatt en bevisst satsing på lærlinger og yngre folk over flere år, og har vokst fra tre til 12 ansatte i løpet av ganske kort tid. Vestfoldfirmaet har tre lærlinger i staben, og en 20-åring med et rykende ferskt svennebrev i trevare- og bygginnredningsfaget.

Etter to år på linja for treteknikk ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik, er Ludvig Ulseth (18) nå i gang med det første av sine to år som lærling ved Lien & Lian på Barkåker utenfor Tønsberg.

- Dette er midt i blinken for meg. Jeg liker å jobbe praktisk og skape ting sjøl, og med treet som råvare kan man jo forme nesten hva man vil. Jeg kjenner at jeg yrkesmessig har valgt riktig retning, og har allerede anbefalt dette overfor andre ungdommer, sier Ludvik Ulseth, som også sitter i lærlingerådet i Vestfold og Telemark.

Ludvig har med seg Fredrik Olsen og Nedas Petrauskas på lærlingelaget hos Lien & Lian. Freja Kristensen (20) bidrar også til å presse ned gjennomsnittsalderen i firmaet, og hun har nylig avlagt en meget sterk fagprøve i trevare- og bygginnredningsfaget.

- Jeg ble nysgjerrig på trevareyrket etter et skolebesøk hos et møbelsnekkerfirma hjemme i Danmark. Etter det tok jeg treteknikk på videregående, og nå har jeg vært litt over to år her ved Lien & Lian, forteller 20-åringen.

- Dette er noe jeg varmt vil anbefale til ungdommer som liker å bruke hendene sine og skape noe. Min veg videre i yrkeslivet kommer til å handle om møbel og design, og jeg er veldig glad for at jeg har fått lært meg trefaget fra grunnen av, sier Freja.

Torbjørn Lian er daglig leder og medeier i Lien & Lian, i tillegg til at han er styreleder i Norske Trevarer Vestfold. Han og kollegaen Knut Andreas Lien er opptatt av å legge til rette for å få flere ungdommer og yngre folk inn i trevarebransjen.

- Det å jobbe med ungdommer, følge dem i hvordan de utvikler seg i jobben og utover i lærlingetida, det gir meg stor glede og mening, sier en engasjert Torbjørn Lian.

- Det gir en ekstra dimensjon med det å drive en bedrift når man kobler seg opp mot ungdommer og yngre folk, og vi føler vel også at vi gjør en enda viktigere samfunnsinnsats som trevarebedrift når vi åpner opp for lærlinger.

Torbjørn Lian skryter av samarbeidet trevarebransjen har med opplæringskontoret Tre-Ringen i Stokke, som dekker området som tidligere utgjorde fylkene Østfold, Vestfold, Buskerud og Telemark.

- Tre-Ringen gjør en fantastisk flott og viktig jobb, og jeg tror at måten det jobbes med rekruttering og lærlinger i vårt område kanskje kunne vært en mal og en inspirasjon for hele trevarebransjen i Norge.