Innhold

- Det handler om å være en del av noe, i stedet for å stå aleine

Trefellesskap. Daglig leder Torbjørn Lian ved Møbelsnekkerne Lien & Lian AS utenfor Tønsberg snakker varmt om å være en del av en bransje, og de fordelene det gir å være medlem i et fellesskap.

- Jeg har en veldig sterk tilhørighet til bransjen. Samholdet blant medlemsbedriftene i Norske Trevarer er utrolig sterkt, slik jeg opplever det – enten vi trenger faglig påfyll, deltar på samlinger og møter, eller når vi trenger hjelp fra andre i bransjen til å få produsert det vi trenger.

Daglig leder Torbjørn Lian ved Møbelsnekkerne Lien & Lian AS på Barkåker utenfor Tønsberg har sterke følelser for den bransjen han har vært en del av siden midten på 90-tallet.

- Jeg starta opp et enkeltmannsforetak som møbelsnekker i 1996. Det vokste ganske fort på seg med nye oppdrag, spesielt da jeg begynte å få henvendelser om større innredninger. Men da kom også spørsmålet om hvilke forsikringer jeg hadde, for det var ganske kostbare greier, forteller Lian.

- Så fikk jeg høre om forsikringsordningene jeg kunne få gjennom å melde meg inn i bransjeforeningen. Siden det har jeg vært medlem i Norske Trevarer, og det har jeg aldri angra på.

Enkeltmannsforetaket til Lian sparte ikke bare forsikringskostnader gjennom bransjeforeningen, han fikk også opp øynene for de sosiale og faglige mulighetene som medlemskapet gav.

- Jeg dreiv jo på aleine, men samtidig er jeg en type som trives veldig godt sammen med andre. Derfor kjente jeg fort på hva det betydde å komme «inn et sted», treffe likesinna folk som var opptatt av det samme faget og som stod overfor mange av de samme problemstillingene, forteller Torbjørn Lian.

- Den aller første kontakten med bransjen har festet seg i meg, det første landsmøtet jeg var med på. Folk blir tatt veldig godt imot i trevarebransjen. Vi konkurrerer om oppdragene, og slik skal det jo være, men når vi møtes så er vi kolleger mer enn konkurrenter. Vi deler erfaringer og hjelper hverandre, vi får svar på det vi lurer på i Norske Trevarer, og det er også tilgang på mange kurs, tjenester og bransjefordeler.

Det har skjedd mye i trevarebransjen siden oppstarten av enkeltmannsforetaket på midten av 90-talet. Nå driver Torbjørn Lian Møbelsnekkerne Lien & Lian AS sammen med kollega og medgründer Knut Andreas Lien. Med sine 12 ansatte vil selskapet i år nærme seg 16 millioner kroner i omsetning.

- For oss har medlemskapet i Norske Trevarer vært en viktig del av dette. Vi har engasjert oss mye i lokalforeninga i Vestfold, og vi har tatt del i arbeidet med opplæringskontoret TreRingen og alt det som skjer der med lærlinger, rekruttering og fagutdanning, sier Torbjørn Lian, som i en årrekke har sittet i styret og nå er leder av Norske Trevarer Vestfold.

- Det er dette med å være en del av noe i stedet for å stå aleine. Det er vel på mange måter det det koker ned til. Det gir oss både styrke, fordeler og fellesskap.