Innhold

- Yngre folk er i ferd med å oppdage hvor kult snekkeryrket er

Bilde av Ole Rosen-Lystrup er programleder og glødende engasjert håndverker i tv-serien Eventyrlig oppussing.

Ole Rosen-Lystrup er programleder og glødende engasjert håndverker i tv-serien Eventyrlig oppussing, som nå er i gang med opptakene til den sjuende sesongen i rekken. TV-snekkeren er overbevist om at snekkeryrket, som består av «håndfast kreativitet», passer perfekt for veldig mange av dagens ungdommer.

Se filmen her

- Det var på sett og vis tilfeldighetene som ledet meg inn i snekkeryrket, men det er drømmejobben. Det er et skaperyrke som passer for veldig mange ungdommer, det er både håndfast og kreativt.

Ole Rosen-Lystrup er programleder og glødende engasjert håndverker i TV3-serien Eventyrlig oppussing, som nå er i gang med opptakene til den sjuende sesongen i rekka.

- Jeg liker å framsnakke snekkeryrket. Det fortjener å komme mer fram i lyset, og det vil åpne opp øynene hos mange ungdommer. Å være snekker gir deg alltid noe nytt, det utfordrer kreativiteten din, og det passer perfekt for veldig mange mennesker, ikke minst yngre folk. Jeg kaller det håndfast kreativitet, sprudler tv-snekkeren.

- Jeg gjorde jo som veldig mange andre bruker å gjøre. Jeg valgte feil på videregående. Jeg trodde jeg måtte gå allmennfag for å henge med i alle mulighetene innen yrkeslivet. Dermed surra jeg litt rundt med forskjellige jobber i mange år.

- Ikke at jeg mislikte det jeg gjorde før heller, det gjorde jeg ikke, men det var først etter at jeg ble snekker og håndverker at ting begynte å sprudle. Og nå har jeg holdt på med dette i 13 år, de siste fem av dem som tv-snekker.

Han har alltid vært glad i å pusle med ting, Ole Rosen-Lystrup. Reparere, pusse opp og fikse. Snekre nye ting, omskape fra gammelt til nytt. Og som mange andre elsket han sløydtimene på skolen.

- Det var litt av de samme tingene vi begynte med gjennom firmaet vårt, Drivved. Vi pussa opp og fiksa, og lagde møbler og interiør av gamle ting. Det ble ganske kjapt veldig mye å gjøre, så til slutt satt jeg mest på kontoret og administrerte en liten flokk med snekkere som kosa seg med snekkeroppdragene sine. Gjennom Eventyrlig oppussing har jeg fått henta fram igjen snekkeren i meg, og det storkoser jeg meg med.

Ole Rosen-Lystrup ser trendene som nå er på gang som veldig positive for rekrutteringa av yngre folk inn i snekkeryrket og håndverksfagene.

- Jeg tror dette kommer til å bli veldig bra. Stoltheten kommer tilbake til yrket nå, yngre folk begynner å få opp øynene for hva snekkeryrket byr på. Det er mye fokus på miljø, design, funksjonalitet, gjenbruk og bærekraft, og dette gir helt nye muligheter for snekkeryrket. Dette er en jobb med en kul blanding av kreativ utfoldelse, håndverk og mestringsfølelse, sier tv-snekkeren.

I samarbeid med Norske Trevarer og Fritzøe Engros har Ole Rosen-Lystrup produsert en kortfilm om snekkerfaget. – Vi ønsket å lage en kjapp og ærlig filmsnutt som henvender seg direkte til yngre folk, sier tv-snekkeren.