Innen fire år må 20.000 norske bedrifter innføre kjønnsbalanse i styrene

Marianne Hammerslund-Skåland er hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet ved NorDans produksjonsanlegg på Moi i Rogaland. Hun er også ansattevalgt styremedlem i NorDan AS, samt valgt av aksjonærene som styremedlem i konsernstyret i NorDan Gruppen AS.

Før utgangen av året må rundt 8000 norske bedrifter innføre såkalt kjønnsbalanse i styrene. Og snart vil reglene omfatte 20.000 norske bedrifter. Det skjer i 2028.

- Dette er både riktig og viktig. For en del bedrifter vil det nok bli litt krevende nå i begynnelsen å sette sammen nye styrer for å oppnå riktig kjønnsbalanse, men jeg tror det vil gå seg til ganske greit, sier hovedtillitsvalgt Marianne Hammerslund-Skåland for Fellesforbundet i NorDans produksjonsanlegg på Moi i Rogaland.

Hammerslund-Skåland er også ansattevalgt styremedlem i NorDan AS, samt valgt av aksjonærene som styremedlem i konsernstyret i NorDan Gruppen AS.

- Vi er nå i en prosess med å sette sammen nytt styre med riktig kjønnsbalanse, som altså er i henhold til de nye reglene som nå innføres. Det tror jeg vil gå seg fint til. Alle overganger tar jo litt tid å venne seg til, og slik er det med denne ordningen også.

Kvinneandelen øker sakte
I første omgang er det selskaper med 100 millioner kroner i samlede drifts- og finansinntekter som omfattes av de nye kjønnsbalansereglene.

Deretter trappes reglene opp hvert år, slik at det i 2028 vil være selskaper med mer enn 50 ansatte eller 50 millioner kroner i samlede drifts- og finansinntekter som også omfattes av de nye kjønnsbalanse-reglene for næringslivet.

I 2009 var kvinneandelen i styrene i norske aksjeselskaper på 16,2 prosent. I 2023 var den økt til 19,3 prosent.

- På grunn av de nye reglene som nå innføres, så vil flere norske trevarebedrifter måtte gjøre endringer i sine styresammensetninger i løpet av 2024, sier daglig leder Hilde Widerøe Wibe i bransjeforeningen Norske Trevarer.

- Vi har mange kompetente damer i trevarebransjen som absolutt kan være aktuelle for styreoppdrag. Ta gjerne kontakt med oss i Norske Trevarer sentralt om dere trenger hjelp til å finne aktuelle kandidater, oppfordrer Widerøe Wibe.

Styrer av menn
Det er liten tvil om at det er en betydelig jobb som må gjøres på dette området i næringslivet. Ganske ferske tall fra 2021 viser nemlig at et overveldende flertall av styrene i bedrifter innen bygg og anlegg bestod kun av menn.

- Jeg er veldig positivt innstilt til at de nye kjønnsbalansereglene nå innføres i norsk næringsliv. Samtidig er det jo slik at det er mange andre faktorer som påvirker om et styre i en bedrift fungerer godt eller ikke, mener Marianne Hammerslund-Skåland i NorDan.

- Over tid tror jeg dette vil bidra positivt til kvaliteten på styrene i norske bedrifter. Det vil nok bli en del utfordringer i starten, men jeg tror altså at det vil gå seg veldig greit til, og at bedriftene raskt vil se at fordelene på lengre sikt vil være langt større enn eventuelle ulemper på kort sikt.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: