- Mye har endret seg på 50 år, og det er bra, men det er også noe som aldri vil gå ut på dato

Per Bjerke (75) har snart 50 års fartstid i familiebedriften som i år fyller 90 år: Snekkermester Per Bjerke AS. 75-åringen er femtemann ut i Norske Trevarers intervjuserie med nestorer i norsk trevarebransje.

- Kroppen er fortsatt i bra driv. Knea har jo begynt å knirke litt i nedoverbakkene, men hodet er fortsatt skarpt, og jeg liker å være aktiv og følge med på ting. Det gir meg stor glede å se at det nå er en økende forståelse for hvor viktig kvalitet, håndverk og fagkompetanse er for vår bransje.

Per Bjerke er en av ringrevene i norsk trevarebransje. Svigerfaren startet opp tidlig på 30-tallet, i år runder selskapet 90 år, og både tredje, fjerde og femte generasjon er aktivt innom lokalene hos Snekkermester Per Bjerke AS.

- Vi har jo overtatt flere snekkerbedrifter opp igjennom årene. Nå har vi virksomheter både her i Nittedal, som vi liker å kalle hovedkvarteret vårt, og så har vi produksjon både i Trysil, Dalen i Telemark og på Minnesund, der vi har datterselskapet Sollihøgda Trevarefabrikk AS, forteller 75-åringen, som har nærmere 50 års fartstid i norsk trevarebransje.

- Jeg har jo prøvd litt forskjellige ting opp igjennom åra, men det er ingen tvil om at det er treet og snekkerfaget jeg virkelig brenner for. Og da er det kvalitet, kvalitet, kvalitet som gjelder, i tillegg til kompetanse og rekruttering. Men det er jo tre sider av samme sak, egentlig. Alt dette henger sammen.

- Bransjen har framtida foran seg
- Jeg overbevist om at vår bransje har framtida foran seg, sjøl om det er høye kostnader og urolige tider akkurat nå. Det er så mye å ta tak i, så mye som skal bygges og restaureres og fikses. Da kreves det skikkelige fagfolk. Dette har vært en kjepphest for meg i alle disse årene, og det må vi aldri gi slipp på, sier snekkermesteren.

- Det er en overflod av dårlige produkter i verden, ting som blir ødelagt og kastes etter kort tid. Slik kan vi umulig holde på i framtida, heller ikke i vår bransje, så derfor igjen: Vi trenger å utdanne flinke fagfolk som kan lage ting og kvalitet som varer lenge.

- Det gir meg fortsatt stor glede og tilfredstillelse å se på ting som vi laget for flere tiår siden. Og da skal vi ikke glemme at dette også gir fornøyde kunder, som i neste omgang fører til mersalg og nye oppdrag gjennom at kundene snakker varmt om oss.

Varmt hjerte, robust argumentasjon
Han er kjent for sitt glødende engasjement for fag og kvalitet, Per Bjerke. Han er en person det legges merke til. Tydelig og robust i argumentasjonen når han brenner for det, tidvis også utradisjonell i formen, men samtidig med et varmt hjerte for andres ve og vel i bransjen.

- Jeg har likt meg veldig godt blant trevarefolkene, og jeg liker å se tilbake på alt vi har vært med på. Innimellom har jeg vært frustrert over at bransjen ikke har engasjert seg nok i faget og håndverket som ligger til grunn for alt det vi holder på med ute i bedriftene.

- Det har vært frustrerende å se at skoletilbudene ble borte, at fagutdanningen ble svakere og at fagkompetansen på skolene ble dårligere. Det er en frustrasjon jeg innimellom har gitt tydelig uttrykk for, men nå gleder jeg meg først og fremst over å se at ting ser ut til å være på veg tilbake igjen, sakte men sikkert.

- Må begynne helt fra grunnen av
- Noe har dessverre blitt borte undervegs, ikke borte for alltid, men på mange steder rundt om i landet må man begynne nesten helt fra grunnen av. Snekkerfaget på skolene må bygges opp igjen, elevene må bli nysgjerrig på snekkerfaget, bedriftene må engasjere seg mer, og så må det bli en attraktiv bransje å søke seg til.

- Så det er med andre ord en stor jobb å gjøre, og det er fortsatt en lang vei å gå, men trøsten må være at vår bransje aldri vil gå tom for ting å holde på med. Det er mye å ta tak i, mangt som skal gjøres, og mye av dette er det vår bransje som skal fikse.

- Følte at alarmen gikk
Han følte at alarmklokkene begynte å ringe allerede på 80-tallet, da familiebedriften skulle overta et mindre snekkerverksted i Nittedal.

- Vi hadde veldig mye bra kompetanse blant gamlekarene i firmaet. De kunne jobben sin, men de gjorde det slik de alltid hadde gjort det. Derfor har det alltid vært en kjepphest for meg at vi må ha oppdatert kompetanse for å finne nye måter å løse ting på i produksjonen, samtidig som vi tar vare på helt grunnleggende ting i faget vårt.

- Det vil bli viktig i årene framover at vi ikke bare dokumenterer hva vi gjør og hvordan vi gjør det, men også den kompetansen som er i bedriftene. Det snakkes mye om miljø og bærekraft nå, og at vi må kunne dokumentere fotavtrykket til produktene våre. Det kommer vi ikke utenom, men jeg tror at vi også må dokumentere bedriftenes kompetanse på en god måte.

- Har en glød som aldri blir borte
Det er altså ni tiår siden at svigerfaren til Per Bjerke dro i gang det som skulle bli en bedriftshistorie og familiekrønike som nå nærmer seg 100 år.

- Det har jo vært opp og nedturer i løpet av disse tiårene, slik er det bare. Av og til lurer man jo på om man gjør det riktige med å trekke også kommende generasjoner inn i dette, for det er jo en bransje som krever mye innsats og hardt arbeid.

- Men samtidig føler jeg på stolthet over det som er produsert og gjennomført, på de snekkerbedriftene vi har tatt over og fått skikkelig på beina igjen, men også på det faget og den tradisjonen vi er en del av.

- Jeg har en glød for treet, faget og håndverket som aldri vil bli borte. Treet er et fantastisk materiale, og det å levere fra seg kvalitet og skikkelig arbeid er en form for lidenskap som gir mening og dybde. Jeg har mye godt å se tilbake på i trevarebransjen, og det håper jeg inderlig at de neste generasjonen også vil få.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: