- Krigen i Ukraina har gjort markedet innen trelast og råvarer enda mer krevende

Bilde av skog i mai måned

- Vi trodde jo at 2022 skulle gi oss et roligere farvann etter pandemien, men Russlands invasjon av Ukraina har gjort markedet innen trelast og råvarer enda mer usikkert og krevende. Nå gjør vi absolutt alt vi kan for å finne nye løsninger for kundene våre, det føler vi et stort ansvar for.

Det var ikke et lystig bilde Ole Schei Hansen, som er salgsdirektør industri i Fritzøe Engros AS, beskrev innledningsvis under trevarewebinaret han fredag holdt sammen med daglig leder Hilde Widerøe Wibe i Norske Trevarer.

- Jeg tror dette er den aller tristeste overskriften jeg har hatt i mine presentasjoner i løpet av alle mine år i bransjen, sa Schei Hansen, der han viste til tittelen om krig og tragedier i Ukraina.

For det var nettopp dette som var bakteppet for fredagens trevarewebinar; Hvordan er situasjonen for trelast og trelaterte råvarer i det europeiske og globale markedet i lys av den russiske invasjonen av Ukraina.

Det er stor usikkerhet i norske trevarebedrifter på hvordan det store råvarebildet nå ser ut, og hvordan situasjonen i Russland, Hviterussland og Ukraina påvirker leveranser og priser i det europeiske og norske markedet, også overfor trevarebransjen.

- Situasjonen i markedet går ikke over av seg sjøl, dette er noe vi nødt til å forholde oss til, og vi gjør derfor absolutt alt vi kan for å se på ulike måter å løse situasjonen på. På kort sikt vil vi forsøke å øke volumet fra eksisterende leverandører, samtidig som vi selvsagt søker nye leverandører, sier salgsdirektøren i Fritzøe Engros.

- Samtidig tror vi at Norge og Norden er et stabilt og trygt marked som de internasjonale aktørene i markedet kanskje ønsker å ha større leveranser til.

Russland har det største skogarealet i verden, og har passert Canada som verdens største eksportør av tømmer. I fjor var Russland verdens sjuende største eksportør av trebaserte produkter, og bare innenfor kryssfiner av bjørk har det kommet et volum tilsvarende to fulle trailerlass fra Russland til det norske markedet - hver eneste dag året rundt.

– Innenfor kryssfiner var jo stort sett alle fabrikker utsolgt også før krigen i Ukraina, og i tillegg er Russland en stor leverandør av ulike innsatsfaktorer overfor europeisk treindustri. Det sier litt om hvilke utfordringer vi står overfor, fortalte Ole Schei Hansen under fredagens webinar.

Mange retter nå blikket mot aktører og leverandører utenfor Russland, og når etterspørselen etter trebaserte produkter er større en tilgangen, så fører det til ytterligere press på prisene. 

- Vi samarbeider tett med kundene og samarbeidspartnerne våre i det svært krevende bildet som er nå, og jeg kan forsikre om at vi gjør absolutt alt vi kan for å avhjelpe situasjonen. Vi kjenner på et stort ansvar for å bidra til å finne løsninger, sier Ole Schei Hansen i Fritzøe Engros AS.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: