Puslete enøktiltak fra regjeringen

Hilde Widerøe Wibe, Daglig Leder Norske Trevarer.

Budsjettinnstillingen fra energikomiteen på Stortinget denne uken viderefører strømstøtteordningen på 44 milliarder kroner. Samtidig bevilges det bare knapper og glansbilder til energieffektiviserende tiltak, skriver Daglig leder i Norske Trevarer Hilde Widerøe Wibe i denne kronikken som står på trykk i Finansavisen 14.desember 2022.

Kuldegradene er for alvor satt inn, og med strømpriser som kryper godt over 5 kroner per kwt har det norske folk sjeldent vært mer motivert til å senke energiforbruket. Men det vil ikke regjeringen hjelpe forbrukerne med.

Statsbudsjettet blir formelt sett vedtatt før jul, og de siste dagene har komiteene på Stortinget brukt tiden på å ferdigstille deres innstilinger om bevilgninger. Energikomiteens konklusjoner, med flertallspartiene SV, AP og SP i front, er nedslående for oss som hadde håpet på en bredere satsing på enøktiltak.

Enova får beskjedne 100 millioner i ekstrabevilgning til energieffektiviserende tiltak, mens NVE får 25 millioner til informasjonskampanjer. Kontrasten er stor til de bevilgede 44 milliardene i strømstøtte. Regjeringen bevilger altså en promille i energieffektiviserende tiltak sammenlignet med den direkte strømstøtten.

Ett tiltak vil gi enorme besparelser i strømforbruk og på lommeboka

Et av de enkleste og mest effektive energieffektiviserende tiltakene vi nordmenn kan gjennomføre for å spare strøm finnes det omtrent ikke støtte for, nemlig utskiftning av gamle vinduer. Tall fra Enova viser at vinduer står for opp til 40 prosent av varmetapet i bygninger. Med dagens strømpriser, vil en gjennomsnittsfamilie spare 23000 kroner i året ved en 40 prosent reduksjon av strømbruket. Og skifter du et vindu produsert på 1970-80-tallet med et lavenergivindu produsert i dag, reduseres varmetapet gjennom vinduet med hele 70 prosent.

Vi mener det nå er på høy tid at Enova får i oppdrag å støtte trinnvis energieffektivisering i alle typer bygg. For å nå regjeringens mål om 10 TWh energisparing i bygg innen 2030, og for å realisere 1,5 TWh energisparing i bygg i 2023, er det helt nødvendig at regjeringen inngår en tilleggsavtale med Enova slik at mandatet blir glassklart.

Å støtte opp under et storstilt vindusutskiftningstiltak vil frigjøre kapasitet i kraftnettet, medføre lavere strømregninger, ha lang varighet og være et viktig bidrag til reduksjon av CO2 utslipp.

Det merkelige oppe i dette er at den passive holdningen til enøktiltak kommer fra nettopp SV og Arbeiderpartiet. Når vi vet at det både reduserer strømregninga, og sparer miljøet, er det vanskelig å forstå regjeringens passivitet på området.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: