Kjører fireårig lærlingeskole i egen bedrift – nå går 12 ungdommer snekkerløpet

Bilde av Britt Janne Gursli er leder for NorDans lærlingeskole og Ignas Kancauskas (16) er en av de 12 ungdommene i det fireårige læringeløpet ved NorDan som skal ta svennebrev i snekkerfaget.

Britt Jane Gursli er leder for NorDans lærlingeskole og Ignas Kancauskas (16) er en av de 12 ungdommene i det fireårige læringeløpet ved NorDan som skal ta svennebrev i snekkerfaget.

- Da snekkerutdanninga på Moi ble lagt ned for en del år siden så bestemte vi oss for å bygge opp vår egen lærlingeskole. Nå er det 12 ungdommer som er i løypa for å ta svennebrev som snekkere, og vi ønsker å fylle på med fire nye lærlinger hvert år. Det er kontinuerlig behov for flere snekkere hos oss.

Dette sier leder Britt Janne Gursli ved NorDans lærlingeskole ved trevarekonsernets hovedkontor på Moi i Rogaland.

- Vi har nærmere 400 ansatte her på Moi, der rundt 250 av dem jobber i produksjonen. Det gjør at vi har et kontinuerlig behov for påfyll av folk med snekkerkompetanse, og de aller fleste av de som har tatt lærlingeskolen har fått tilbud om fast jobb hos oss etterpå.

Det har gått snart 100 år siden gründeren Johannes Rasmussen startet opp det som skulle bli et rogalandsk og internasjonalt industrieventyr. I fjor passerte NorDan-konsernet for første gang en samlet omsetning på fire milliarder kroner, fordelt på 12 fabrikker rundt om i Europa, 30 salgskontorer og rundt 2300 ansatte.

- Vi fant ut at dette var den beste måten å gjøre det på for å jobbe med rekrutteringen av ungdommer og yngre folk til NorDan. Ordningen innebærer at ungdommene går alle fire årene her ved bedriften, og de fleste starter opp hos oss etter at de er ferdige på ungdomsskolen, sier Gursli.

- Ungdommene som går lærlingeløpet hos NorDan får den samme kompetansen og det samme svennebrevet som lærlingene som går det vanlige 2+2-løpet med to år på skole og to år ute i bedrift. Hos oss får de i tillegg lønn allerede det første året, slik at de i løpet av det fireårige lærlingeløpet av tjent tilsvarende to årslønner som fagarbeider.

Kommer fra den nærmeste regionen
De fleste av ungdommene som går NorDans lærlingeskole kommer fra Moi og nærområdet ellers.

- Innenfor en times reiseavstand fra Moi har vi et bra nedslagsfelt av ungdommer som er interessert i å bli lærlinger hos oss, så det har jevnt over gått veldig greit å fylle på med nye ungdommer hvert år. En dag i uka sitter lærlingene på skolebenken, og resten av tida får de lære seg snekkerfaget og jobbe i moderne og profesjonelle produksjonslokaler.

Ignas Kancauskas (16) er en av de 12 ungdommene ved NorDans lærlingeskole innenfor snekkerfaget.

- Dette liker jeg veldig godt. Her lærer vi oss å jobbe, vi får svennebrev etter fire år og vi får lønn mens vi utdanner oss. For meg er dette et skikkelig bra tilbud, sier Ignas.

I dag er det tre jenter og ni gutter innen snekkerfaget på lærlingskolen ved NorDan, og hvis de fullfører det fireårige lærlingeopplegget får de altså svennebrev etter endt løp.

- Lærlingskolen skårer høyt på trivselsundersøkelsene våre, og det er vi naturligvis veldig godt fornøyd med. Dette er viktig både for rekrutteringen til snekkerfaget og til lærlingeskolen vår, avslutter lærlingskoleleder Britt Janne Gursli ved NorDan.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: