Ønsker å starte opp utdanning for voksne over 25 år som vil ta svennebrev i snekkerfaget

Bilde av Knut Martin Tovslid er avdelingsleder ved Nome videregående skole i Lunde i Telemark.

Knut Martin Tovslid er avdelingsleder ved Nome videregående skole i Lunde i Telemark. (Foto: skjermdump fra PC).

- Vi har allerede et utdanningsopplegg her ved skolen for voksne elever over 25 år, men det dekker foreløpig bare fagene tømrer og mur/betong. Det er jo et stort behov for flere lærlinger i trevarebransjen, og derfor ønsker vi å starte opp et tilsvarende opplegg også innen snekkerfaget.

Dette sier Knut Martin Tovslid i en kommentar til det nye utdanningstilbudet det jobbes med å få i gang fra høsten av. Tovslid er avdelingsleder innen bygg og anleggsteknikk, samt innen teknologi- og industrifag, ved Nome videregående skole i Lunde i Telemark.

Bredt samarbeid
- Dette er et samarbeid mellom Nome videregående, NAV, fylkeskommunen og opplæringskontoret Tre-Ringen, og målgruppa er voksne som ønsker å omskolere seg eller som av ulike grunner ikke har hatt videregående opplæring.

- I år har vi 19 elever som tar såkalt «fleksibel fagopplæring» hos oss, og da er det organisert slik at de er samlet det første halvåret og velger spesialisering det andre halvåret. Det betyr at disse elevene tar Vg1 og Vg2 på ett skoleår, og at dette gir det samme fagtilbudet som ellers strekker seg over to skoleår, sier Tovslid.

- I dag må de voksne elevene her ved Nome videregående velge mellom tømrer eller mur/betong når de skal spesialisere seg, og det er altså her vi ønsker å starte opp et nytt tilbud innen Vg2 treteknikk og snekkerfaget.

Ett år på skole, to år i bedrift
Knut Martin Tovslid er avdelingsleder for nærmere 20 lærere og godt over 125 elever, i tillegg til voksentilbudet innen såkalt fleksibel fagopplæring. Totalt har Nome videregående skole rundt 470 elever.

- Vi har rundt 30 elever som går førsteåret (Vg1) innen bygg og anleggsteknikk, og på Vg2 har vi godt over 50 elever innen anleggsteknikk og tømrerfaget. Vi har per i dag ikke noe tilbud innen treteknikk og snekkerfaget, men det håper vi altså å kunne gjøre noe med nå, ikke minst når det er så gode tider i trevarebransjen og trevarebedriftene trenger flere lærlinger, sier Tovslid.

Innen fleksibel fagopplæring gjøres altså Vg1 og Vg2 unna på ett skoleår, før elevene går over i et vanlig toårig lærlingeløp som leder fram til fagbrev og svennebrev.

- Håper på 10 snekkerelever
- Elevene innen fleksibel fagopplæring er ute i bedriftene også i løpet av det første året, og det er jo en fin anledning for bedriftene til å bli litt bedre kjent med elevene før et eventuelt toårig læreløp ute i bedriften, sier Tovslid.

Utover våren jobbes det nå med å gjøre tilbudet kjent overfor målgruppen av voksne elever. Både skolen og trevarebransjen i Telemark håper at interessen er stor nok til at tilbudet starter opp fra høsten av.

- Vi håper på rundt 10 voksne snekkerelever, det hadde vært flott, sier avdelingsleder Knut Martin Tovslid ved Nome videregående skole.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: