Solgte ut familiebedriftene til Sverige, på lokale hender igjen i 2019, ny rekordomsetning i år

Trevarebedriften Protre AS på Skodje i Ålesund kommune har 18 ansatte, og eies av Magne Stige, Truls Skaugen, Terje Rusten og Otto Olsen Holding AS. Selskapet ble stiftet i 2019 og er nå tilbake på lokale hender, etter svensk eierskap gjennom Sødra-konsernet siden 2006.

En av de ferskeste bedriftene i norsk trevarebransje har samtidig mye erfaring og tradisjoner å vise til. Røttene går tilbake til 50-tallet, men i 2006 ble bedriften solgt til Sverige. I 2019 kom den tilbake på lokale hender, og i år kan omsetningen passere 100 millioner kroner!

- Dette må vel kunne kalles en ganske spesiell «reise», daglig leder Magne Stige i Protre AS?

- Ja, det er jo i grunnen det. I 2019 omsatte vi for sju millioner kroner, allerede i år passerer vi kanskje 100 millioner, og det hadde vi egentlig satt oss som et skikkelig ambisiøst mål først i 2023.

- Vi har altså oppnådd ganske store tall på veldig kort tid, men dette handler likevel aller mest om hjerte og stolthet, både for oss på eiersiden og for alle ansatte. For når vi først bestemte oss for å selge til Sødra-konsernet i 2006, så vi nok ikke for oss at vi skulle bygge opp en ny trevarevirksomhet på lokale hender igjen.

Magne Stige var en del av familiebedriften Engesetdal Trevare AS, som ble stiftet i heimkommunen Skodje på Sunnmøre i 1956. Produksjonslokalene ligger fortsatt i heimbygda, som nå har blitt en del av storkommunen Ålesund.

- Vi har hatt med oss mye av den samme staben av dyktige folk helt siden vi solgte ut i 2006, også med flinke folk fra Polen som har slått seg til her med familiene sine og blitt en del av lokalsamfunnet i Skodje.

Først ut av landet, så fant de seg sjøl igjen
Da familien bestemte seg for å selge foretaket til det svenske Sødra-konsernet i 2006, ble altså Magne Stige og de fleste av de ansatte videre med i trevarebedriften i Engesetdalen. Samtidig skjedde det noe tilsvarende i et familieforetak på andre siden av Langfjella, nærmere bestemt i skogsindustribygda Brumunddal.

- For godt over 25 år siden bygde Skaugen-familien opp listeprodusenten Treprofil AS, men etter hvert bestemte også vi oss for å selge virksomheten vår til Sødra-konsernet i Sverige. Vi mente at det var det beste og klokeste vi kunne gjøre, forteller Truls Skaugen.

- Jeg hadde først tenkt å bli med Sødra bare et par-tre år i overgangsfasen, men jeg endte med å være der i over femten år. Det angrer vi ikke på nå, for det var der vi jobbet sammen og ble kjent med hverandre vi som nå er på eiersiden i Protre AS.

I tillegg til Truls Skaugen og Magne Stige, har også Terje Rusten en eierpost på 16 prosent i Protre AS. Holdingselskapet Otto Olsen Holding AS eier majoriteten på 52 prosent av aksjene i selskapet.

Ville hente lokalt eierskap hjem igjen
- Det er jo mye av norsk vareproduserende industri som har gått ut av Norge. Også vi valgte å selge familiebedriftene våre til et stort internasjonalt selskap, men etter hvert bygde det seg opp et sterkt ønske om å hente eierskapet tilbake på lokale hender igjen, forteller Truls Skaugen, som nå er markedssjef i Protre AS, og en av tre av i alt 18 ansatte ved sunnmørsbedriften som holder til på Østlandet.

- Nå er vi tilbake til røttene våre igjen, vi har funnet oss sjøl og funnet vår nisje i det norske byggevaremarkedet. Vi har flere tiår med erfaring i det vi holder på med, samtidig som vi nå får en naturlig vekst gjennom nye produkter og nye kunder.

Protre har spesialisert seg på prefabrikerte løsninger av listverk og utforinger til hele det norske prosjektmarkedet, med hovedfokus på vinduer, og tilbyr samtidig en komplett pakke av paneler, spilepaneler, plater, listverk og utforinger til det norske byggevaremarkedet.

- Vi ser at vi kommer til å samarbeide enda mer med interiør- og innredningsbransjen, og derfor har vi også store forventninger til å bli en tettere del av den norske trevarebransjen igjen. Vi tror vi har mye å hente fra hverandre både som kunder, leverandører og samarbeidspartnere, sier daglig leder Magne Stige i Protre AS.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: