- Vår bransje er godt rustet for framtidas trender, jeg er mer bekymret på kort sikt

Tore Ådlandsvik er styreleder i bransjeforeningen Norske Trevarer.

- De nye og grønne trendene i samfunnet slår veldig positivt ut for trevarebransjen og trebaserte næringer. Vi er godt posisjonert til å ta føring i det grønne skiftet og bli Norges mest bærekraftige bransje. Samtidig står mange av våre bedrifter overfor temmelig heftige utfordringer på kortere sikt.

Styreleder Tore Ådlandsvik i bransjeforeningen Norske Trevarer ser ved inngangen til sommeren 2022 både blå himmel og godværsskyer framme i horisonten, men samtidig henger det også mørkere skyer over deler av trevarebransjen.

- Det langsiktige bildet er positivt for oss, der vi ser trender som vil slå gunstig ut for de som er knyttet til verdikjedene fra skog til ferdige produkter, slik vår bransje er. Vi har et veldig godt utgangspunkt med råvarer og materialer som er grønne og fornybare.

- Frykter en krevende høst
Det er altså det kortsiktige bildet som bekymrer styrelederen i norsk trevarebransje, i mindre grad de lange linjene. Han er svært kritisk til at Norge har gitt fra seg styringen og fordelene Norge og norsk vareproduserende industri hadde med lave og forutsigbare strømpriser.

- Nå har vi i stedet et svært uforutsigbart bilde, der en kraftig økning i strømprisene sammenfaller med mange andre økte kostnader. I sum og på kortere sikt vil dette kunne bli svært krevende for mange bedrifter også i vår bransje, sier Tore Ådlandsvik.

- Jeg er redd for at høsten og vinteren kan bli temmelig tøff for en del av våre bedrifter, spesielt de som er avhengig av investeringsvilje og nybygging innen privatboliger, leiligheter og hyttemarkedet.

Samtidig påpeker styredelederen i Norske Trevarers at situasjonen ser langt lysere ut for trevarebedriftene som er rettet inn mot det offentlige markedet.

- Vi skal på ingen måte glemme kvalitetene og mulighetene som vår bransje nå sitter på, men vi skal heller ikke skyve problemene og utfordringene under teppet. De utfordringene skal vi som bransje ruste oss for å møte.

- Politisk styrt situasjon
- Jeg greier ikke helt å slippe frustrasjoen og kritikken mot politikerne våre som over flere år har gitt fra seg mer og mer av styringen med det som var norske industribedrifters kanskje aller største fortrinn: Lave og forutsigbare strømpriser.

- Nå har vi altså fått en situasjon med svært høye strømpriser for norske industribedrifter, men dette rammer samtidig bedriftene svært forskjellig ut ifra hvor i landet de ligger. Det gjør at det også har blitt skapt et konkurranseskille mellom ulike regioner i Norge, og det er vi svært, svært kritiske til.

- Vi har altså ikke bare gitt fra oss fordelen Norge hadde gjennom norsk vannkraft og billig strøm, det har i tillegg blitt skapt en konkurranseforskjell som bryter helt med hvordan vi historisk har bygd opp og organisert det norske samfunnet. Dette er altså en politisk sak - og bare det, og det er vi som bransje svært fortørnet og skuffet over, poengterer styrelederen i Norske Trevarer.

- Yrkesfagene må løftes enda mer
- Dette skal vi bruke alle anledninger vi har til å påpeke overfor det politiske miljøet, og samtidig skal vi gjennom denne dialogen også minne om viktigheten av et langt mer likestilt forhold mellom fagutdanning og akademiske utdanninger.

- Norge har et skrikende behov for fagfolk, og da må politikerne og myndighetene følge opp med å prioritere yrkesfagene og fagutdanningene enda høyere, mener Tore Ådlandsvik.

- Som bransje skal vi derfor fortsette det arbeidet vi nå er godt i gang med. Vi skal jobbe med lønnsomheten i bedriftene som en grunnforutsetning for det meste av det vi holder på med, og vi skal aldri slippe fokus på rekruttering, yrkesutdanning, lærlinger, yrkesfag og det å løfte kompetansen i trevarebransjen og bedriftene våre.

- Forsterke det gode arbeidet
- Nå ser vi at yngre folk begynner å få opp øynene for praktiske fag. Det er veldig gledelig. Da er det bare enda viktigere at myndighetene følger opp med økte ressurser til fagutdanningene og yrkesfagene.

- Alt dette trenger vi å fremme i dialogen med politikerne og myndighetene, og der skal Norske Trevarer fortsette og forsterke det gode arbeidet, også ute i organisasjonen og i lokalforeningene, sier styreleder Tore Ådlandsvik i Norske Trevarer.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: