Bruker solstrøm og bilbatterier til å drive fabrikken – dekker en tredjedel av strømforbruket

Trevarebedriften Sørlandslisten AS i Grimstad ble i fjor verdens aller første svanemerkede produsent av listverk og utforinger. Her er daglig leder og medeier i Sørlandslisten, Kjetil Thoresen (t.h.) sammen med miljørådgiver Kristian Kruse i Miljømerking Norge. Foto: Foto: Sørlandslisten

Trevarebedriften Sørlandslisten AS i Grimstad har tatt i bruk sola som energikilde, og investert over 2,5 millioner kroner i et splitter nytt solcelleanlegg på fabrikktaket i en kombinasjon med brukte Tesla-batterier. Nå produserer Grimstad-bedriften nesten halvparten av sitt eget energibehov.

I tillegg til å få strøm fra nesten 1000 kvadratmeter med solcellepaneler på fabrikktaket, er de brukte Tesla-batteriene koblet opp mot NordPool sine strømpriser, slik at batteriene lades opp når strømmen er billigst på nettet – hvis solcellene ikke allerede har gjort jobben.

I løpet av desember skal det også monteres 54 solcellepaneler på fasadeveggene for å bedre strømproduksjonen i vintersesongen, forteller medeier og daglig leder i Sørlandslisten Kjetil Thoresen.

- Vi er en ganske kraftkrevende bedrift med et totalforbruk på rundt 300 megawatt-timer i året, og strømmen som er lagret i batteriene brukes i produksjonen på de tre timene i døgnet som har aller dyrest strøm.

Den familieeide Grimstad-bedriften hadde i fjor rundt 15 ansatte og en omsetning på godt over 18 millioner kroner. I september passerte firmaet fjorårets omsetning, slik at 2022-omsetningen ligger an til å bli rundt 22 millioner kroner.

- Vi ønsker å ha et sterkt fokus på miljø og gjenbruk, og er veldig opptatt av sammenhengen mellom bærekraft og økonomi. Vi jobber etter en visjon om å være Norges mest miljøbevisste og attraktive produsent av listverk og utforinger.

Miljøfyrtårn og Svanemerket
Trevarebedriften ble i fjor høst verdens aller første svanemerkede produsent av listverk og utforinger, og tidligere i år ble Sørlandslisten også Miljøfyrtårn-sertifisert.

- I tillegg har vi gått over til LED-lys i hele fabrikken, og altså investert over 50 millioner kroner i et nytt solcelleanlegg i kombinasjon med brukte Tesla-batterier som vi bruker til å drive produksjonen med, sier Kjetil Thoresen.

- Vi mener at vi gjør noe som er både riktig og framtidsrettet, og som myndighetene samtidig oppfordrer oss til å gjøre – uten at vi nødvendigvis får så altfor mye drahjelp fra den kanten, kanskje heller tvert imot. Men nå har vi i hvert fall ett av Skandinavias aller mest moderne og effektive produksjonsanlegg.

Vertskap for bedriftsbesøk
Denne uka var Kjetil Thoresen og Sørlandslisten vertskap for bedrifter i Tre på Agder-nettverket som var nysgjerrige på storsatsingen ved trevarebedriften i Grimstad.

- Dette har vært litt av et løft for oss. Det er en stor og tung investering for en relativt liten, familieeid bedrift. Det vil jo ta tid å tjene dette inn igjen, men investeringen gjør altså at vi på egen hånd produserer nesten halvparten av det kraftbehovet vi har, sier Sørlandslisten-sjefen.

- Og den dramatiske økningen i strømprisene bare siden vi begynte å prosjektere dette anlegget, gjør jo at dette fungerer bare enda bedre enn vi kunne drømme om før vi begynte.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post:

 

Meld deg på 0 nyhetsbrev: