Krigen i Ukraina forsterker planene om storproduksjon av norsk finér og osb-plater

Bilde av Steinar Lyseng er medgründer og markeds- og innovasjonsleder i trevarebedriften Vyrk AS.

Steinar Lyseng er medgründer og markeds- og innovasjonsleder i trevarebedriften Vyrk AS.

– Denne satsingen vil kunne erstatte importen av kryssfinér av bjørk fra Russland, og gjøre oss mer sjølforsynte med finér til alle typer plater.

Medgründer og markeds- og innovasjonsleder i trevarebedriften Vyrk AS, Steinar Lyseng, presenterte sist lørdag planene om et storstilt industriprosjekt i en tresidersreportasje i Dagens Næringsliv. Prosjektet er kostnadsregnet til 1,2 milliarder kroner og vil kunne skape 300-400 nye arbeidsplasser.

- Fabrikken er tenkt plassert i Stange kommune på østsida av Mjøsa, og produksjonen vil tilføre Norge produkter som det fram til nå har blitt importert store mengder av, deriblant fra Russland, skriver DN.

Avisa viser til at prisene på trelast har «gått til himmels» under pandemien, og at sanksjonene mot Russland som følge av invasjonen i Ukraina skaper ytterligere problemer for byggevareindustrien. 

 

Jobbet med over lengre tid

Vyrk AS har produksjonsavdelinger i Valdres, Trysil og Stange, samt eget høvleri i Brumunddal. Trevarebedriften har spesialisert seg innenfor industribehandlede paneler, spileelementer og finerte plater, samt glassvegger, kledninger og listverk.

- I dag er det ingen norske aktører som produserer finér av bjørk og såkalte osb-plater, som brukes mye i tak, veggkledninger, gulvunderlag og som erstatning for sponplater. Finérprodukter av bjørk brukes til vegger, himlinger, hylleinnredninger, garderober, trapper og møbler, skriver DN og viser til at Lyseng og Vyrk har jobbet med industriplanene over lengre tid.

Gjennom storsatsingen i Stange ønsker initiativtakerne også å vise at det er mulig å gjøre det stikk motsatte av industriutflagging, nemlig å bygge opp ny, norsk industriproduksjon basert på råvarer fra norske skoger.

- Krigen i Ukraina har forsterket behovet for denne nysatsingen. Nå skal et stort russisk trevolum bort både fra det norske og det europeiske markedet, sier Steinar Lyseng.

 

Norske Trevarer: - Må bli mer sjølforsynt
Daglig leder Hilde Widerøe Wibe i Norske Trevarer viser overfor DN til økende etterspørsel etter trevarer og trebaserte produkter både i Norge og Europa, og hun hilser initiativet fra Vyrk varmt velkommen.

- Vi er nødt til å bli mer sjølforsynt på norske trematerialer, sier Widerøe Wibe.

Steinar Lyseng sier til DN at planene om å legge anlegget til Stange er et bevisst, strategisk valg i forhold til geografi, kommunikasjoner, tilgang på ressurser og muligheter for eksport til utlandet.

- Men Vyrk skal ikke finansiere industriprosjektet på Stange alene, og vi henvender oss nå både til norske og utenlandske investorer.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: