Trevarebransjens styreleder sterkt kritisk til strømprisene – vurderer å flytte deler av produksjonen nordover

Tore Ådlandsvik er daglig leder og medeier i Torsvik Innredning AS og styreleder i bransjeforeningen Norske Trevarer.

- Strømsituasjonen vi ser i Norge nå er konsekvensene av svært dårlig politisk håndverk for noen år tilbake, og dette slår veldig uheldig ut for norske industribedrifter. I vår bedrift spises overskuddet helt opp av økte strømpriser, og vi vurderer nå om vi må flytte deler av produksjonen til der strømmen er billigere.

Dette sier daglig leder og medeier Tore Ådlandsvik i bedriften Torsvik innredning AS på Askøy utenfor Bergen.

Han har lang fartstid i norsk trevarebransje og er styreleder i bransjeforeningen Norske Trevarer, som organiserer tett på 300 norske trevarebedrifter med rundt 4500 ansatte og en samlet omsetning på godt over ni milliarder kroner.

Som styreleder for norsk trevarebransje har Ådlandsvik hatt en rekke telefonsamtaler de siste ukene der kolleger i bransjen har uttrykt sterk bekymring og stor frustrasjon over kostnader som man ikke lenger har kontroll over.

- Dårlig politisk håndverk
- Vi er opprørt og kraftig provosert over at tidligere politiske vedtak og dårlig politisk håndverk har ført til en konkurransevridning mellom bedrifter i Norge, samtidig som de samme politiske vedtakene har fjernet det som kanskje har vært norske industribedrifters aller største fortrinn i konkurransen mot utlandet, nemlig lave og forutsigbare strømpriser, sier trevarelederen.

- Nå har vi i stedet fått et svært uforutsigbart bilde, der en kraftig økning i strømprisene sammenfaller med mange andre økte kostnader. I sum er dette blitt svært krevende for oss og mange andre norske industribedrifter, også i trevarebransjen.

- Økonomien spises opp av strøm
- Samtidig ser vi altså en situasjon der bedriftene rammes helt ulikt i forhold til hvor i landet de ligger. I vårt område og i vår bedrift er strømprisene så høye at det spiser opp det overskuddet vi er avhengig av for å kunne utvikle oss videre, sier Tore Ådlandsvik.

- Derfor vurderer jeg nå seriøst om vår bedrift må flytte deler av produksjonen vår nordover i landet, der strømprisene er mange ganger lavere enn de er i vår region. Er det virkelig slik vi skal ha det i Norge, at det er postnummeret som bestemmer hvor stor strømregningen blir?

- Vi har altså frivillig gitt fra oss konkurransefordelen Norge hadde mot importvarer gjennom norsk vannkraft og lave strømpriser, samtidig som det har blitt skapt en konkurranseforskjell bedriftene imellom som bryter helt med hvordan vi historisk har bygd opp og organisert det norske samfunnet.

- Dette er norsk trevarebransje svært fortørnet og skuffet over, og det er altså resultatet av dårlig politisk arbeid - og bare det. Derfor må myndighetene og norske politikere sørge for at norske industribedrifter og norsk næringsliv ikke knekkes av konsekvensene av tidligere politiske beslutninger, krever styrelederen i Norske Trevarer.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: