- Slutter ikke av med vemod, jeg er tvert imot veldig glad for å ha vært en del av dette

Bilde av Friluftsmannen og trevareveteranen Tor Bratengen (72) slutter denne sommeren av etter nærmere 50 års fartstid i norsk trevarebransje. I 2009 ble han tildelt Norske Trevarers hederstegn for sitt glødende engasjement for trevarebransjen.

Friluftsmannen og trevareveteranen Tor Bratengen (72) slutter denne sommeren av etter nærmere 50 års fartstid i norsk trevarebransje. I 2009 ble han tildelt Norske Trevarers hederstegn for sitt glødende engasjement for trevarebransjen.

- Det er en tid for alt, og nå er det straks tid for å trekke seg tilbake. Men jeg slutter ikke av med vemod, tvert imot. Jeg ser tilbake på et fantastisk spennende og interessant yrkesliv i en bransje som må være noe helt for seg sjøl.

Tor Bratengen (72) ble for noen år siden tildelt Norske Trevarers hederstegn for sitt glødende engasjement for trevarebransjen, både lokalt og nasjonalt. Det er med andre ord en bauta som nå er i ferd med å trekke seg tilbake fra yrkeslivet etter nærmere 50 års fartstid i norsk trevarebransje.

- Jeg har jo delvis vokst opp i denne bransjen, i og med at far var daglig leder ved Jømna Brug allerede fra midten av 60-tallet, og før det igjen hadde han sju-åtte år ved Aall-Ulefos Brug i Telemark, som var en av datidens største norske dørfabrikker. Den gangen hadde vi veldig mange ulike produkter, og at det ble ytterdører som skulle bli ett av våre spesialfelt ser jeg nærmest på som en tilfeldighet, forteller trevareveteranen.

AS Jømna Brug omsatte i fjor for nærmere 70 millioner kroner. Bedriften har nærmere 40 ansatte og spesialproduksjon av ytterdører og såkalte fyllingsdører utgjør en vesentlig del av virksomheten, i tillegg til laminatdører til institusjoner og offentlige bygg.

Gjenreising med store vyer
I 1964 gikk Jømna Brug konkurs, og året etter ble Georg Bratengen hentet inn som daglig leder for å starte opp igjen driften basert på ganske spenstige vyer hos de nye eierne. Det var blant annet store ambisjoner om kryssfinerfabrikk, sponplater og produksjon av bolighus i stor skala.

- En delegasjon reiste til og med over til USA for å lære seg stordrift av husproduksjon. Men så ble flere og flere av planene lagt på is, og etter hvert ble Jømna Brug mindre interessant for investorene. Da begynte far å kjøpe seg mer og mer opp på eiersiden, og dette var jo fantastisk spennende for en bygningsingeniør i begynnelsen av 20-årene å følge med på, smiler Tor Bratengen.

- Jeg har alltid vært veldig interessert i bygninger, teknisk tegning og slike ting, og bestemte meg tidlig for hva jeg ville bli. Men så begynte altså far å kjøpe seg opp på eiersiden i Jømna, og jeg følte mer og mer på at dette ville jeg være en del av.


Landsmøte på første arbeidsdag
Tidlig på 70-tallet begynte Tor Bratengen på markedsutdanning ved distriktshøgskolen i Kristiansand, og allerede på siste eksamensdag satte han seg i bilen og kjørte til Beitostølen og landsmøtet i Norske Trevarefabrikkers Landsforbund.

- Dette var min aller første arbeidsdag som fast ansatt i AS Jømna Brug, litt over 75 år etter at det hele startet opp 8. august 1900 ved bredden av elva Jømnåa litt sør for Elverum. Jeg hadde da begynt å bli litt mer kjent med trevarebransjen og folkene der, og siden det har jeg altså hatt hele mitt yrkesaktive liv i denne bransjen.

Det er ikke uten grunn at 72-åringen fra Elverum er løftet fram som en av hedersmennene i trevarebransjen. Da han mottok bransjens hederstegn i 2009 for sin årelange innsats, var dette også begrunnet i en lang rekke med verv og oppgaver i bransjeforeningen Norske Trevarer.

Tor Bratengen har i flere perioder vært styreleder i Norske Trevarer Østlandske, han var varamedlem til sentralstyret i 2002-2003, styremedlem i 2003-2004 og nestleder i bransjestyret fra 2004-2008.

Standard for norsk dørproduksjon
Han har også sittet i mange grupper og utvalg i bransjen, han hadde en sentral rolle i utarbeidelsen av standarden for norske dørprodukter (NS3420), og vært en sterk talsperson og representant for norsk trevarebransje i mange ulike sammenhenger.

- Det er alle menneskene jeg har møtt i alle disse årene som kanskje sitter igjen som det aller sterkeste. Dette er en bransje med veldig mange dyktige folk med høy fagkompetanse, og kanskje det aller, aller sterkeste av alt dette er at vi har lært av hverandre gjennom at vi har delt av den kunnskapen vi har, også blant de som var konkurrenter. For vi hadde jo én felles hovedkonkurrent, og det var import fra utlandet, sier Tor Bratengen.

- Det er derfor jeg sier at denne bransjen må være noe helt for seg sjøl. Det kan hende de sier det i andre bransjer også, men for meg har dette vært et fantastisk spennende, lærerikt og interessant yrkesliv, som ikke bare har handlet om fag og kompetanse, men også om kjennskap og vennskap. Og når vi har hatt våre bransjetreff og landsmøter har det også vært plass til verdighet og høytydelighet. Dette var en god følelse å ha med seg tilbake i hverdagen i bedriften.

- Vær nysgjerrig og lær av de eldres feil
Når Tor Bratengen nå straks skal bli pensjonist på fulltid, i hvert fall nesten vil vi tro, så har han to budskap han ber bransjen om å ta med seg på vegen.

- Jeg vil oppfordre de som skal ta over etter vår generasjon om å lytte til den eldre garde i bransjen. Ikke for at vi skal fortelle hvordan ting skal gjøres i framtida, for det er de unge bedre rustet til enn oss gamlekarene. Men de skal spørre og lytte til hvilke feil vi gjorde, slik at de ikke gjør de samme feilene en gang til.

- Å gjøre den samme feilen to ganger er dumskap, men å gjøre den tre ganger er nærmest utilgivelig.  

Det andre budskapet Tor Bratengen er opptatt av å bringe videre til neste trevaregenerasjon handler om nysgjerrighet og jakten på ny kunnskap.

- Det er veldig viktig å være åpen og nysgjerrig. Livet har lært meg at man aldri er så god at man ikke har noe å lære av andre. Det vil alltid være noen som er bedre enn deg sjøl på flere områder, og for å få fatt i denne lærdommen så må man være åpen og nysgjerrig overfor den man snakker med.

  • Dette er den andre artikkelen i rekken av intervjuer med personer som har betydd ekstra mye for trevarebransjen og som er en viktig del av bransjens historie. Kom gjerne med innspill til Norske Trevarer om flere intervjukandidater.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: