Friskole med 550 elever har suksess med koblingen mellom yrkesfag og livssyn

Bilde av Werner Larsen (i midten) har de siste ni årene vært faglærer ved Tryggheim videregående skole på Jæren i Rogaland, som i år har rundt 550 elever.

Werner Larsen (i midten) har de siste ni årene vært faglærer ved Tryggheim videregående skole på Jæren i Rogaland, som i år har rundt 550 elever.

- Det som skiller vår skole fra de fleste andre videregående skolene er at vi har et kristent grunnsyn. Vi har en kort andakt hver morgen og to timer med kristendomsundervisning i uka. Mange av linjene våre selger seg nesten sjøl, men vi skulle gjerne hatt flere snekkerelever.

Dette sier Werner Larsen ved Tryggheim videregående skole på Nærbø i Rogaland, som er en privateid friskole med rundt 550 elever. Larsen har de siste ni årene jobbet som faglærer innen bygg- og anleggsteknikk ved skolen, og han har svennebrev og bred kompetanse som trevaresnekker og møbelsnekker.

- Jeg trives fantastisk godt i denne jobben, og for meg gir det ekstra mening å jobbe ved en skole som kombinerer yrkesfag og håndverk med et kristent livssyn. Kristen tro er noe vi ønsker å dele, men vi har mange elever her ved skolen som ikke har et kristent grunnsyn, og det har vi naturligvis ingen problemer med.


- Skulle gjerne hatt flere snekkerelever
Tryggheim videregående skole har Vg2-tilbud i tømrerfaget, anleggsteknikk, betong og mur, i tillegg til treteknikk (snekkerfaget).

- Elevene går første året i bygg- og anleggsteknikk, og så spesialiserer de seg det andre året. I år har vi fire elever i Vg2-treteknikk, og da er det jo helt marginalt at vi får det til. Det betinger at vi har et kombinert Vg2-løp sammen med tømrerfaget, der snekkerelevene har fellesfagene sammen med tømrerelevene. I tillegg har de yrkesundervisning i treteknikkfagene og yrkesfaglig fordypning (YFF) ute i bedriftene.

- På grunn av et tett og godt samarbeid med Rogaland Tresenter og trevarebransjen i Rogaland, har det alltid gått greit å fått til et opplegg med yrkesfaglig fordjupning. Trevarebedriftene er veldig positive til dette, og det er vi naturligvis takknemlige for, sier Werner Larsen.

- Som oftest har det også gått veldig greit å få tilgang på læreplasser ute i bedriftene når snekkerelevene skal over i to år med læretid før de kan avlegge svenneprøven.


- Utfordringer med snekkerfaget
Tryggheim videregående skole har lange tradisjoner innen snekkerfaget, men det har likevel vist seg krevende å ha nok elever til å kunne ha et stabilt tilbud over flere år innen Vg2-treteknikk.

- De siste årene har vi hatt treteknikk-klasser omtrent annet hvert år. Tømrerfaget selger seg nærmest sjøl, men det har altså vært mer krevende med snekkerfaget, sier faglæreren ved Tryggheim videregående skole.

- Jeg tror det kommer til å bli krevende også i fortsettelsen, samtidig er jeg også optimistisk på vegne av snekkerfaget. Men trevarebransjen er avhengig av å kunne tilby konkurransedyktige betingelser. Dette betinger bedre lønnsomhet i mange av trevarebedriftene, og det er det jo ikke gjort over natta å få til.

- Men det er positive ting som skjer i trevarebransjen nå, og vi kommer til å trenge mange flinke fagfolk i snekkeryrket. Jeg tror dette er en bransje for framtida med dagens fokus på miljø, bærekraft og grønne næringer.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: