Gilje 75 år: - Vi har investert store beløp i produksjonen, men folkene er det viktigste

Karles Gilje er daglig leder i familiebedriften Gilje Tre AS, som i 1948 startet i det små i bygda Gilja i Dirdal i Rogaland. I fjor omsatte Gilje-konsernet for over 550 millioner kroner.

- For å kunne passere 75 år som produksjonsbedrift så må du henge med i utviklingen hver eneste dag, ikke bare innimellom. Vi har gjort store investeringer i produksjonen, ikke minst de siste fem årene, men det aller viktigste er bedriftskulturen og folkene våre.

Karles Gilje er daglig leder i trevarebedriften på Gilja i Dirdal i Rogaland er veldig godt fornøyd med tingenes tilstand, utviklet og bygd videre på det som de fem Gilje-brødrene startet opp i kjølvannet av 2. verdenskrig.

- Nå er vi bortimot i mål med en storsatsing vi har gjort over de siste fem årene der vi har investert rundt 100 millioner kroner i maskiner, utstyr og digitalisering. Vi har aldri vært så godt rustet for framtida som vi er nå, sier 69-åringen, som har jobbet i familiebedriften i over 50 år.

- Jeg har nå bestemt meg for å overlate sjefsstolen til andre, men dette er ikke noe vi stresser med, vi skal bruke god tid på prosessen med å finne rette person til å lede Gilje videre, sier Karles Gilje.

Folkene er viktigst
- Litt av det vi har lært oss i løpet av de 75 årene vi har holdt på er at ingen ting er viktigere enn folk og bedriftskultur. Greier vi å bygge en så attraktiv bedrift at vi trekker til oss dyktige folk, så drar dette bedriftskulturen i den retningen vi ønsker. Det er veldig gledelig å se den kulturen som har satt seg i veggene hos oss. Det er den viktigste kapitalen vi har.

En moderne produksjon av vinduer omfatter en stor variasjon av produkter, men omregnet i en standardstørrelse produserte vindusfabrikken på Gilja rundt 120.000 vinduer i fjor med en samlet omsetning på rundt 425 millioner kroner. Og ved fabrikken på Moi ble det produsert nærmere 20.000 dører i fjor.

- Til sammen hadde vi godt og vel 250 ansatte innen produksjonen av vinduer og dører, og rundt halvparten av arbeidsstokken vår er kvinner.

Også for 75 år siden ble det produsert dører og vinduer på Gilje, i tillegg til både tresko og jærstoler, men nå er det 100 prosent fokus på vinduer og dører. Og det i en slik grad at den samlede omsetningen i konsernet passerte 550 millioner kroner i fjor.

Fokus på kompetanse
Med sine godt over 250 ansatte er Gilje enda mer enn en hjørnesteinsbedrift i lokalsamfunnet, virksomheten er også en samfunnsutvikler som sørger for påfyll av kompetanse til regionen.

- Verden forandrer seg så fort at vi må forandre oss i samme tempo for å kunne henge med i svingene. Det er mange år siden vi begynte å fokusere på lean og den interne forståelsen for flyten i produksjonen, sier Karles Gilje.

- Dette er en kompetanse man ikke får gjennom en tradisjonell snekkerfagutdanning, og vi er derfor nødt til å investere mye tid og ressurser på internopplæring. For den type produksjon vi driver, så er det avgjørende viktig å sette internopplæring veldig høyt på agendaen.

- Jeg tror at bedriftene som er flinke på dette området, spesielt de som er innenfor den type produksjon som vi driver med, de bedriftene er også blant vinnerne i framtida, mener Gilje-sjefen.

Fra 15 dager til 6 timer
- For 20 år siden brukte vi 15 dager på å sluse et vindu gjennom produksjonen vår, i dag bruker vi seks timer. Det sier litt om hvilke grep vi har tatt innen digitalisering, automatisering, robotisering og smart produksjon.

- Samtidig har vi økt både omsetningen og antall ansatte, så det er med andre ord måten vi jobber på som har endret seg ganske formidabelt. Det er summen av alt dette som gjør at jeg føler at vi aldri har vært så godt rustet for framtida som vi er akkurat nå, sier lederen for 75-årsjubilanten på Gilja.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: