Har fått 6 millioner kroner til oppstart av Sløydskolen for trelærere i grunnskolen

Helle Hundevadt er rektor ved Hjerleid handverksskole AS på Dovre og daglig leder ved Senter for Bygdekultur.

- Vi er både stolt og glad over at vi har fått på plass et undervisningsopplegg innen tresløyd for lærere i grunnskolen. I første omgang har vi fått finansiering for de neste tre årene, men vi håper sterkt at dette skal bli et permanent opplegg.

Helle Hundevadt er rektor ved Hjerleid handverksskole AS på Dovre og daglig leder ved Senter for Bygdekultur.

- Vi er kjempeglade for at Sparebankstiftelsen DNB støtter dette prosjektet. Nå skal vi sammen med prosjektlederen for Sløydskolen utvikle konseptet videre. Vi tror dette blir et viktig bidrag for å heve kompetansen blant sløydlærerne i Norge.

I følge Hjerleid-rektoren er det nemlig et stort behov for å revitalisere sløydfaget i norske skoler.

- Sløydskolen er et tiltak for å bøte på utfordringene i grunnskolen i dag, der lærerne som skal undervise i trearbeid har manglende kompetanse og erfaring i å jobbe med tre. I tillegg mangler det kurstilbud og ressurser om trearbeid for sløydlærerne, sier Hundevadt.

Stor interesse og stort behov
Trefagmiljøet på Dovre kjørte et pilotprosjekt overfor norske sløydlærere i 2020-2021, og dette bekreftet at det er stor interesse og stort behov for kompetanseheving, påfyll og oppdatert kunnskap blant lærerne innen tresløyd.

- Skal vi ta vare på håndverkskunnskapen må barna få mulighet til å utvikle praktiske evner og materialforståelse tidlig i livet, sier Tuva Løkse i Sparebankstiftelsen DNB, som har støttet Sløydskolen med seks millioner kroner i prosjektmidler.

- Ved å løfte lærerne som ønsker å løfte sløydfaget treffer vi mange elever i grunnskolen gjennom bedre sløydundervisning. Og så tror vi det er en viktig tilleggsverdi at sløydlærerne får møte hverandre og bli kjent. Vi ser et potensiale for store ringvirkninger av Sløydskolen på Hjerleid, sier Løkse.     

Lite trearbeid over mange år
- Det har vært veldig lite trearbeid i grunnskolen over mange år, sløydsalene er rett og slett nedslitte eller ikke-eksisterende, og mange sløydlærere er pensjonerte, sier Arild Larsen ved Norges Husflidslag, som er kursholder ved Sløydskolen.

- Det er viktig for oss som brenner for godt håndverk at hvis vi skal la barn drive med håndverk i skolen, så må det være av høy kvalitet. Det oppnår vi ved å bruke gode verktøy og materialer, lage produkter som er holdbare og trygge lærerne i undervisningen gjennom å bidra til å gi dem riktig kompetanse.

Oppstart neste skoleår
Sløydskolen på Hjerleid vil få oppstart neste skoleår, og er et samarbeid mellom Senter for Bygdekultur, Norges Husflidslag, Stiftelsen Norsk kulturarv og Studieforbundet kultur og tradisjon. Dette er et tilbud som kunst- og håndverkslærere fra hele landet kan søke på.

- Vi ser også fram til å samarbeide med OsloMet, som har et nytt prosjekt om opplæring i tradisjonelle håndverksteknikker for yrkesfaglærere, sier daglig leder Helle Hundevadt ved Senter for Bygdekultur på Dovre.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: