- Etterspørselen etter norske materialer har tatt skikkelig av, dette har et enormt potensiale

Håkon Due er eier og daglig leder i trevarebedriften Løvtrespesialisten Fange Sag og Høvleri AS. Familiebedriften i Aremark opplever nå en kraftig økning i etterspørselen etter norske og nordiske løvtrematerialer.

- Vi har aldri hatt så mye å gjøre som nå, og i 2023 har det tatt skikkelig av. Vi har holdt på siden midten av 90-tallet, og det helt fantastisk å oppleve den økningen i etterspørselen etter norske og nordiske løvtrematerialer som vi gjør nå. Ting begynte å røre på seg for tre-fire år siden, og nå har det altså tatt av.

Håkon Due er er daglig leder og styreleder i trevarebedriften og Løvtrespesialisten AS i skogbrukskommunen Aremark i Viken.

- Det nærmer seg 30 år siden vi startet opp med løvtre her på Fange, og jeg tror nok dette er noe av forklaringen på at vi nå får den responsen vi får i markedet. Det er en sterkt økende bevissthet rundt dette med kortreiste råvarer, og i tillegg har det jo skjedd veldig mye med markedet som et resultatet av krigen i Ukraina.

Løvtrespesialisten på Fange har sju-åtte ansatte sammen med datterselskapet Billingsfors Løvtre i Sverige. Håkon Due driver firmaet i Aremark sammen med sønnen Dagfinn og kona Johanne Norum.

- Vi har spesialisert oss på løvtre og kortreiste løvtretømmer fra Norge og Sverige, og vi ønsker å ha mest mulig miljøfokus i alle ledd av produksjonen, sier Håkon Due.

Mye mer norsk og nordisk
- Vi har holdt på siden midten av 90-tallet, og vi har alltid fått det til å gå rundt. Men det som skjer nå er som sagt helt fantastisk. Markedet vil ha mye mer norske og nordiske råvarer, og mest mulig kortreiste produkter.

Hos Løvtrespesialisten tilbyr de paneler, spiler og lister i ask, bjørk, eik, osp og svartor, samt heltre bjørkegulv, utvendig kledning i osp og eik, i tillegg til terrassegulv i eik.

- Vi skjærer, tørker, kanter og høvler sjøl, og leverer materialer både til store og små prosjekter. Bjørka vi bruker er i stor grad fra Sverige, men mye av de andre tresortene henter vi fra ulike steder i Norge.

Enormt stort potensiale
- Nå får vi henvendelser fra nærmest «hele verden» om leveranser av norske og nordiske materialer. Vi kunne levert veldig mye mer enn det vi gjør, men vi ønsker ikke å bli en stor volumleverandør. Vi liker heller å ha god kontroll på det vi holder på med og levere den kvaliteten vi lover, sier Håkon Due.

- Vi er medlemmer i Norske Trevarer og er en del av norsk trevarebransje, det er viktig for oss, og vi er også medlemmer i foreningen Norsk Lautrebruk. Dette er en landsdekkende forening for norske sagbruk som foredler løvtrevirke, og det gjør at vi legger lista høyt for den norske løvtrekvaliteten vi vil stå inne for.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: