Moelven-elever på spennende oppdagerferd i lokal trebedrift etter at mørket hadde senket seg

Danser med trekrakker: Dansere fra PS Dans inngikk i fortellingen og prosjektet «Local Exploring» som nylig ble arrangert i Ringsaker kommune, der 8. klassinger ved Moelv ungdomskole blant annet fikk besøke den snart 120 år gamle trevarebedriften Johansen Trevarefabrikk AS i Moelv. Foto: Ingvild Vestheim.

De kom i puljevis på oppdagelsesreise i lokal industrihistorie, de 80 elevene fra Moelv ungdomsskole da Ringsaker kommune arrangerte «Local exploring» som en del av Den kulturelle skolesekken.

- Det var veldig spennende å kunne vise fram bedriften på denne måten overfor lokale ungdommer, sier eier og daglig leder Truls Tallhaug Johansen i den tradisjonsrike familiebedriften O. Johansen Trevarefabrikk AS på Moelv, som neste år fyller 120 år!

- Det er nesten vanskelig å forklare hele opplegget på noen få linjer, men her var det brukt både dans, effektfull lyd og stilig lyssetting for å vekke nysgjerrigheten hos skoleelevene.

- Og det kan jo absolutt hende at vi fikk sådd en spire og åpnet opp øynene hos noen av ungdommene både når det gjelder snekkerfaget, håndverket og trevarebransjen.

Fjerdegenerasjonsbedrift
Truls Tallhaug Johansen er fjerde generasjon Johansen i trevarebedriften på Moelv. Det var Ole Johansen som startet snekkerverkstedet for snart 120 år siden, der bedriften etter hvert ble en del av den industrielle utviklingen som vokste fram langs Moelva-vassdraget.

- Den eldste delen av fabrikken er fra 1914, den er jo ikke i bruk lengre, men elevene fikk en opplevelsesrik vandring gjennom den gamle og mørklagte fabrikken, der deler av lokalene og det gamle utstyret var spennende lyssatt og forsterket med lydeffekter.

Danset med trekrakker
- Historien ble også presentert av dansere, der de blant annet brukte trekrakker som ble laget her på fabrikken for over 100 år siden. I tillegg hadde youtuberen Halvor Harsem en sentral rolle i fortellingen, og gjennom sin måte å fortelle historien på bidro han til å gjøre stoffet ekstra interessant for 8. klassingene.

- Dette var altså en helt ny måte for elevene å bli kjent med lokalsamfunnet på, og sjøl om dette opplegget hadde mest fokus på tidligere tiders produksjon og industri, så ga det samtidig et innblikk i hva som kan produseres i tre og i dagens trearbeid i vår bransje.

- Opplevelsen i gamlefabrikken ble avsluttet med en runde gjennom den nye delen av Johansen Trevarefabrikk, der vi har produksjonen vår i dag. Så dette ble i sum en ny og kreativ måte å få vist oss fram på, og kanskje har vi nå fått sådd en liten spire hos noen framtidige snekkere blant disse elevene, sier Truls Tallhaug Johansen.

 

O. Johansen Trevarefabrikk spennende trevarebesøk med dans lyd og lysr (002).jpg


Kong Halvor, alias Halvor Harsem (t.v.), hadde en sentral rolle i fortellingen om industrihistorien langs Moelva-vassdraget overfor 8. klassingene ved Moelv ungdomsskole, der trevarebedriften O. Johansen Trevarefabrikk er en del av historien og fortellingen.

Foto: Ingvild Vestheim 

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: