- Dette er en god start, men myndighetene må bare dra på mye mer i fortsettelsen

Stian Arntsberg er daglig leder i trevarebedriften Norgesvinduet Svenningdal AS i Nordland.

- Dette er en bra start, men jeg ser på dette bare som starten på noe mye mer. Myndighetene må dra på mer for å få ny fart på byggenæringa, og for at Norge skal nå de klimamålene som er satt.

Dette sier daglig leder Stian Arntsberg i trevarebedriften Norgesvinduet Svenningdal AS i Trofors i Nordland.

- Det er bra for vår bransje at regjeringspartiene og SV kom fram til en budsjettavtale som innebærer 700 millioner kroner og ekstramidler til energieffektivisering av bygg, sier Arntsberg.

- Vi skal glede oss over det som er positivt, dette er en bra «start». Men samtidig må vi være tydelig på at trevarebedriftene er en del av en byggenæring som nå opplever store utfordringer og nærmest full stopp i boligbyggingen. Og derfor er det så viktig at vi signaliserer utålmodighet på hva myndighetene bør gjøre i fortsettelsen av tiltakene i budsjettforliket.

- I tida som kommer må ENØK-tilskuddene økes kraftig, og ordningene som stimulerer til utskiftninger i gamle hus, institusjoner og næringsbygg må styrkes betydelig, mener lederen i Norgesvinduet Svenningdal.

Verdens største utdanningsprogram
- Og dette er jo ikke bare fordi trevarebransjen og norske vindusprodusenter trenger det, det er like mye Norge som nasjon som trenger ENØK-tiltakene for å kunne nå klimamålene Norge har forpliktet seg til.

- Dette er med andre ord en typisk vinn-vinn-situasjon der byggenæringen trenger myndighetene enda mer aktivt på banen, og norske myndigheter trenger byggenæringen for å kunne nå Norges klimamål, sier Stian Arntsberg, og viser til at nye regler og kommende direktiver fra EU innenfor energisparing og energieffektivisering bare vil øke behovet for nye ENØK-tiltak også i Norge.

- Så oppsummert er budskapet at det er bra og positivt det som skjedde i budsjettforliket mellom regjeringspartiene og SV, men at dette altså bare må være begynnelsen må noe som må bli mye, mye større i fortsettelsen og i årene som kommer, avslutter Stian Arntsberg.

- Håper flere bytter vinduer
- Nå håper vi at mange vil priorietere å skifte ut gamle vinduer, og bytte til vinduer som kan bidra til å redusere opp imot 40 prosent av varmetapet fra bygg, sier daglig leder Hilde Widerøe Wibe i Norske Trevarer i en kommentar til budsjettavtalen som nylig ble inngått mellom regjeringspartiene og SV.

- Vi er også veldig fornøyd med at det kom fem milliarder kroner i nye bevilgninger til Husbanken, som da skal gå til bygging av blant annet studentboliger, kommunale utleieboliger, osv. Forhåpentligvis vil det bidra til å sette litt mer fart i boligbyggingen, som nå står nesten fullstendig stille, sier Widerøe Wibe.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: