Lærlinger kjemper om å vinne Yrkes-NM i møbelsnekring og norsk representasjon i EM

Denne uka går startskuddet for Yrkes-NM i møbelsnekkerfaget. Fem deltakere kniver om NM-tittelen og hvem som skal være Norges representant i møbelsnekkerfaget under EM i Polen i september. Illustrasjonsfoto: Tre og Profil.

Denne uka går startskuddet for Yrkes-NM i møbelsnekkerfaget. Mesterskapet arrangeres i verkstedlokalene ved Edvard Munch videregående skole i Oslo, der fem deltakere kniver om hvem som skal være Norges representant i møbelsnekkerfaget i Yrkes-EM i Polen i september.

- Det blir veldig spennende å se hvem som går av med seieren, og hvem som dermed skal representere Norge under Yrkes-EM i Gdansk innen kategorien møbelsnekring, sier Øivind Engh, som er leder for arbeidsgruppa for yrkeskonkurranser i Oslo snekkermesterlaug og en del av staben for NM-arrangementet.

Yrkes-NM i møbelsnekkerfaget arrangeres av Oslo Snekkermesterlaug i samarbeid med Worldskills Norge, med støtte fra Norske Trevarer og Norsk Industri. Deltakerne under høstens Yrkes-EM i Polen vil bli tilbydd ytterligere trening i sine respektive fag, i tillegg til samlinger med deltakerne i de andre fagene. Norge skal delta i 14 eller 15 yrkesfag i EM i Polen, der møbelsnekkerfaget er ett av dem.

- Yrkeskonkurransene skal gi elever, lærlinger og svenner inspirasjon og mestring gjennom gjennom praktiske og realistiske oppgaver, og samtidig gi dem mulighet for å knytte nye, faglige nettverk. I tillegg ønsker vi jo at yrkeskonkurransene skal bidra til omdømmebygging og blest om snekkerfaget, og også til å høyne kvaliteten i faget, sier Øivind Engh.

Konkurranser på flere nivåer
Yrkeskonkurransene i Norge er på flere nivåer. Skole-NM er for elever i videregående skole, Yrkes-NM er for lærlinger og unge fagarbeidere på nasjonalt nivå, og så er det de internasjonale konkurransene Euroskills og Worldskills, også kalt Yrkes-EM og Yrkes-VM.

- Worldskills Norway arrangerer yrkeskonkurransene Skole-NM hvert år og Yrkes-NM annet hvert år. Worldskills International (WSI) er en verdensomspennende organisasjon med 85 medlemsland fra hele verden. WSI startet med yrkeskonkurranser i Spania allerede på 1950-tallet for å få opp entusiasmen for yrkesfagene etter 2. verdenskrig, forteller Engh.

30 ulike yrkesfag fra Norge
Norge kom med i 1990, og rundt 30 ulike yrkesfag er nå representert med yrkeslandslag i de internasjonale konkurransene. Yrkes-VM arrangeres annen hvert år, og neste Worldskills arrangeres i Frankrike i 2024, der det er forventet 1400 deltakere fra over 80 nasjoner fordelt på 63 forskjellige fag.

- Men nå er det altså NM det dreier seg om aller først, og Yrkes-NM er uttakskonkurransen i møbelsnekkerfaget for deltakelse i høstens EM i Polen

Dette er årets deltakere under Yrkes-NM i møbelsnekkerfaget:
Karsten Buskerud
(18), lærling ved Oslo snekkerverskted AS. Preben Ekern (24), lærling ved Motved AS. William Holter-Hovin (19), lærling ved Ruud snekkerverksted AS. Jesper Mork (24), lærling ved Møbelverkstedet produksjon AS. Inga Pernille Vold (23), lærling ved Hamran Snekkerverksted AS.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: