- Kjærligheten til sløydfaget ble min veg inn i trebransjen, nå tenker vi neste generasjon

Tre generasjoner Drange. Dagens eier, daglig leder og styreleder Stig Drange i Drange Snekkerverksted AS flankeres av far, sløydlærer og inspirator Jens Erik Drange og datter og snekker Vilde Drange.

- Jeg hadde nok aldri begynt som snekker hvis det ikke var for faren min. Han var en klassisk dyktig og veldig engasjert sløydlærer. Nå retter vi blikket mot neste generasjon Drange, for dattera vår Vilde er også snekker.

Det har skjedd mye i Drange snekkerverksted AS siden den spede begynnelsen i 1989, da Stig Drange (55) startet opp et eget enkeltmannsforetak som tømrer innenfor restaurering av gamle bygg.

- Hvis vi går enda lengre tilbake, så startet det med at jeg tilbragte utallige timer, dager og kvelder sammen med faren min på sløydsalen, forteller Stig Drange, som er både eier, daglig leder og styreleder i snekkerverkstedet i Søgne.

Endret fokus på markedet
- Faren min Jens Erik (82) er fortsatt levende opptatt av hva vi holder på med, og han er nok slik sett min aller største fan. Da er det jo ekstra hyggelig at også neste generasjon Drange har skikkelig glød og engasjement overfor bedriften. Vilde (24) har tatt svennebrev i snekkerfaget, og er nå en av våre tre fast ansatte - i tillegg til at vi også har lærling hos oss.

Det har vært eget foretak for Stig Drange helt siden oppstarten på slutten av 80-tallet. Restaurering av gamle hus har alltid vært en del av virksomheten, så ble det noen år i Arendal med hovedfokus på restaurering av trebåter, før han mot midten av 90-tallet fikk ordnet med leide verkstedlokaler hjemme i Søgne.

- Det ble jo mer forpliktelser etter hvert, så vi måtte fokusere på hvor det var mest oppdrag å hente. Markedet for restaurering av trebåter ble mindre og mindre, så de siste årene har vi tatt på oss mer og mer av ganske krevende spesialoppdrag innen både kjøkken, trapper, innredninger og dører, i tillegg til at vi fortsatt jobber med restaurering av gamle bygg.

Retter blikket framover
Agder-bedriften har nedslagsfeltet sitt i kristiansandsområdet, først og fremst, men de siste årene har det også blitt flere kunder i osloregionen.

- Vi har fått en del kunder som er ganske avhengige av den kvaliteten og kompetansen vi kan levere, og det er jo hyggelig. Vi kan være stolt over at vi har bidratt til noen av de absolutt flotteste byggene i vårt område, slik vi ser det.

Nå er blikket rettet framover i et 15-årsperspektiv for snekkergründeren på Drange snekkerverksted.

- I og med at Vilde er så engasjert som hun er, så er det veldig motiverende å se framover og legge planer for hva som skal til for å rigge bedriften til å bli best mulig når neste generasjon skal overta, sier Stig Drange.

- Det er meningsfullt å se ting i det perspektivet, og derfor har vi nå ekstra fokus på digitalisering og det grønne skiftet. Vi må være enda mer endringsvillige om vi skal henge med, og kanskje er det noe som kjennetegner mange i bransjen vår.

Fersk medlem i Norske Trevarer
Drange snekkerversted AS er en av de aller ferskeste medlemmene i bransjeforeningen Norske Trevarer.

- Jeg tror ikke vi kommer til å bli færre ansatte i årene framover, tvert imot. Vi har allerede et aktivt forhold til Agder Tresenter og treklyngen InnoTre, så nå ønsker vi å bli en del av hele trevarefellesskapet i Norge, ikke bare her i Agder. Det tror jeg vi vil ha stor nytte av, ikke minst når vi nå skal rigge bedriften vår for framtida.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: