Vil bruke minimum 10 mrd. kroner i tidenes storsatsing på bevaring av norske kirker

Nina Elisabeth Eidem er daglig leder i Bygg og Bevar, som er et samarbeid mellom NHO Byggenæringen og Klima- og miljødepartementet.

- Dette skal være et generasjonsløft i bevaringen av norske kirkebygg. Kirkeløftet er på minimum 10 milliarder kroner de neste 20-30 årene, og skal sikre både istandsetting av kirker og bedre forutsigbarhet for bedriftene.

Dette sier daglig leder Nina Elisabeth Eidem i Bygg og Bevar, som er et samarbeid mellom NHO Byggenæringen og Klima- og miljødepartementet.

- Kirkeløftet er en unik mulighet for næringslivet, også for norske trevarebedrifter, til å orientere seg enda mer inn mot bevaring, restaurering og istandsetting. Forhåpentligvis kan Kirkeløftet også bli et løft for håndverket, sier Eidem.

- Fra nå av og framover må vi i mye større grad ta vare på det vi har. Både når vi skal bygge nytt og reparere så må det gjøres slik at det holder og varer lengre. Dette må vi bli mye bedre til å prioritere og verdsette, og da trengs det både kompetanse og mer forutsigbarhet for bedriftene.

- Kirkevedlikeholdet forsømt
Regjeringen la nylig fram den såkalte «Bevaringsstrategien for kulturhistorisk verdifulle kirkebygg». Tanken med strategien er å vise hvordan pengene fra Kirkebevaringsfondet skal brukes, og hvilke kirker som skal omfattes av de tre bevaringsprogrammene i strategien.

- Vedlikeholdet av kirkene i Norge har vært forsømt, og det har ført til at mange kirker er i relativt dårlig stand. Gjennom Kirkeløftet skal dette ivaretas på en mye bedre måte, og vi er opptatt av at det skal gi positive ringvirkninger både lokalt og regionalt, sier Bygg og Bevar-lederen, og viser blant annet til at det nå skal utarbeides en vedlikeholdsplan for kirkene rundt om i alle norske kommuner.

- Det er veldig viktig at dette gjøres skikkelig, og at vi sikrer oss at verdifulle bygg istandsettes med riktig faglig kvalitet og at det gjøres av seriøse og kvalifiserte håndverkere. Dermed håper vi at denne nysatsingen også skal bidra til økt rekruttering til håndverksfagene og at kompetansen fortsatt blir værende i byggenæringen.

Skal være brobygger
Bygg og Bevar skal være en brobygger mellom byggenæringen og bygningsvernet, og bidra til at eldre bygninger blir brukt, satt i stand og utviklet for å kunne være en ressurs også i framtida.

- Vår jobb er å spre kunnskap og inspirere til hvordan gamle hus og bygninger bør vedlikeholdes og utvikles, slik at bevaringen kan kombineres med god bruk og energieffektivisering, sier Nina E. Eidem.

- Vi skal også bidra til at kompetansen i byggenæringen innenfor rehabilitering og istandsetting av gamle hus skjer i tråd med byggets alder, konstruksjon, materialbruk, stil og lokal egenart. 

Starten på nasjonalt løft
Da Kirkeløftet ble lansert i forrige uke, ble det understreket at dette skal være starten på et nasjonalt løft for bevaring av norske kirker og norsk kulturarv.

- Kirkene er sentrale i alle norske lokalsamfunn, både som aktive kirker, samlingsplasser og kulturminner. Hvis vi skal bevare denne kulturen, så må vi sikre at kirkene ikke forfaller, uttalte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under lanseringen av Kirkeløftet, og viste til at det med denne satsingen nå sikres at istandsettingen blir satt i gang.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: