- Vanligvis er det jo full fart hos oss, men så måtte vi ruste oss for en helt ny situasjon

Tom Gokshol er daglig leder og medeier i trevarebedriften Trapperingen Tre Trapp AS i Sætre i Asker kommune.

- Vanligvis er det full fart og vel så det hos oss, men i fjor høst stoppet markedet opp. Det var jo en varslet katastrofe, så vi forberedte oss på nedgangen på flere måter – ikke minst gjennom en tett og god dialog med de ansatte.

Dette sier daglig leder og medeier Tom Gokshol i Trapperingen Tre Trapp AS i Sætre i Asker kommune. Akershusbedriften omsatte i 2023 for 61 millioner kroner og har nærmere 30 ansatte.

- 2022 ble jo et kjempebra år der vi omsatte for rundt 65 millioner. For 2023 ble nedgangen for hele året sett under ett på «bare» seks prosent, men utfordringen var jo at nedgangen i siste kvartal var på nærmere 20 prosent sammenlignet med året før.

Markant oppgang i første kvartal
- Etter første kvartal i fjor så det skikkelig bra ut, og vi hadde en markant oppgang også i forhold til 2022. Men så begynte ting å skje, og nedgangen i markedet var som sagt en godt varslet «katastrofe». Så vi begynte å forberede oss på at dette ville komme, for visste at høsten ville bli tøff.

Blant annet satte ledelsen og selgerne søkelyset på salg og salgsarbeidet, der det inngikk kurs og samlinger med salgscoach for å få inspirasjon og innspill til å endre salgsarbeidet i bedriften.

– Det ble en veldig tett og god dialog med de ansatte med god diskusjoner om hvordan vi skulle løse de ulike utfordringene, og vi ble blant annet enige om en løsning der vi permitterte samtlige ansatte i produksjonen og monteringen i 50 prosent av tiden, forteller Tre Trapp-lederen.

Tre Trapp har også redusert antall ansatte ved at de som valgte å slutte ikke har blitt erstattet. I tillegg ble det søkt om såkalte Bio-midler til kurs og kompetanseheving av de ansatte.

Strategien var at summen av tiltakene skulle lede Tre Trapp gjennom nedgangsperioden, slik at folkene og kompetansen fortsatt var i bedriften når markedet snur i positiv retning igjen.

- Nå gjør vi ting annerledes
Nå håper Tom Gokshol og resten av Trapperingen Tre Trapp at trevaremarkedet skal bedre seg ganske snart, forhåpentligvis allerede på denne siden av sommeren.

- Vi merker jo at det er i ferd med å skje noe nå. Vi får veldig mange flere forespørsler, og vi regner på mange flere anbud nå enn vi gjorde i høst. Foreløpig har ikke dette ført til økende ordremengder, men vi krysser fingrene for at det nå bygger seg opp et betydelig behov ute hos kundene.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått snakket godt med de ansatte, og at vi i fellesskap har kommet fram til løsninger som er til det beste for hele bedriften vår, sier Tom Gokshol.

- Nå gjør vi ting vi annerledes, vi jobber hardt og strukturert med salg og marked, med mål om å få de permitterte tilbake i full jobb igjen i løpet av våren.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: