Trenger å bli enda mer bevisst på hvor utrolig viktig skogene er for oss

Berit

Berit Sanness er leder av treklyngen Norwegian Wood Cluster. Foto: Gina Aakre.

FNs generalforsamling har vedtatt at 21. mars skal være «Verdens skogdag». – Samfunnet trenger å bli mer bevisst på hvor avgjørende viktig skogene våre er, og at de forvaltes på en ansvarsfull måte, sier leder Berit Sanness i treklyngen Norwegian Wood Cluster.

Formålet med «Verdens skogdag» er å bidra til økt kunnskap og bevissthet om hvor viktig alle skogtyper er, og land og stater oppfordres til å sette i verk lokale, nasjonale og internasjonale tiltak, slik at menneskeheten blir mer involvert i arbeidet med å redde skogene.

I 2017 ble FNs strategiske skogplan fram mot 2030 vedtatt av FNs generalforsamling. Planen gir et globalt rammeverk for handlinger og tiltak på alle nivåer for en forvaltning av alle typer trær og skogressurser – og at dette skal være i tråd med bærekraftige prinsipper. Planen inneholder seks hovedmål og 26 delmål som skal nås innen 2030.

Bærekraftige byggeløsninger
- Medlemmene i Norwegian Wood Cluster (NWC) er opptatt av at vi skal forvalte skogressursene våre på en bærekraftig måte, sier klyngeleder Berit Sanness i Norwegian Wood Cluster, og viser til at bærekraftig forvaltning av skogressursene handler om den riktige balansen mellom økonomiske, miljømessige og sosiale hensyn.  

NWC har hovedkontoret sitt i Brumunddal. Medlemmene i klyngen består av nærmere 40 aktører fra næringsliv og akademia innen verdikjeden skog, industri og bygg, og klyngen har til sammen godt over 15.000 ansatte og en samlet omsetning på over 25 mrd. kroner.

- Fokusområdet for Norwegian Wood Cluster er at vi gjennom et stadig tettere samarbeid mellom aktørene i klyngen skal utvikle oss til en internasjonalt ledende klynge innen trebaserte, industrielle og bærekraftige byggeløsninger, sier Berit Sanness.

Må tenke sirkulært
- Vi er stolt over å basere oss på råstoff fra skogen som en fornybar ressurs. Men det er i seg sjøl ikke nok. Vi må få økt fokus på betydningen av gjenbruk og sirkularitet også innenfor vår verdikjede, og vi må sørge for å forlenge byggenes levetid og bygge på en slik måte at vi reduserer nedbyggingen av arealer.

- Med «Verdens skogdag» får vi en påminnelse om skogens betydning, og vi får økt bevissthet rundt disse spørsmålene. Samfunnet trenger mer kunnskap og innsikt i hvor avgjørende viktig skogen er for planetens helse, sier klyngelederen i Norwegian Wood Cluster.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: