Glede, jubel og indre ro

Møbelsnekker Robin har en forkjærlighet for faget sitt, og er fascinert av alt det vakre som kan lages av tre. For han er treet en kilde til både glede og ro.

Andre året på VGS gikk Robin Felipe Herrera Steinhov design og trearbeid, etterfulgt av to år som lærling. Med svennebrev som møbelsnekker har han blant annet jobbet som kulissesnekker i NRK.

I dag jobber den engasjerte 24-åringen på Sjølingstad Snekkerverksted AS i Sør-Audnedal.

Gode følelser

Sjølingstad produserer hovedsakelig pynteklosser, listverk og trapper, og gjør mange spesialoppdrag. Robin jobber med hele produktporteføljen, og er utvilsomt glad i jobben sin.

– Å få ulike emner og deler til å passe sammen gir en deilig følelse. Man er i en litt alvorlig modus før man kommer til monteringen, men når resultatet sitter som støpt – da er det glede og jubel!

Han synes alle tresorter er spennende å jobbe med, men holder en knapp på furu og eik. Bedriften bruker mye eik til for eksempel trapper og rekkverk.

– Med overflatebehandling ligner eika mest et kunststykke, hvor alle fibrene kommer til syne. Furua er også veldig flott og kan brukes til alt, og passer godt når du skal beise, olje eller male.

Uansett sort, finner Robin mye glede i å jobbe med tre.

– Jeg liker hele arbeidsprosessen. For eksempel den gode lukten av nykappet treverk, eller lyden når du freser, høvler og skjærer ut. Noen tenker på det som støy, men for meg er det musikk i mine ører. Det gir det indre ro.

Det mest spennende er å finne de gode løsningene og å ferdigstille arbeidet.

– Opplevelsen av å ha skapt et godt treprodukt, hvor jeg kan ta et steg tilbake og bare se på mesterstykket, det trumfer det meste.

Den siste finishen

Robin har mange favoritter i verktøykassa.

– Både tommestokk, bordsag og håndsag er viktig. Særlig liker jeg håndsaga, da har man alle muligheter til å få riktige mål. Hoggjernet er også en sikker vinner, for med det kan jeg hogge ut så mye fint.

– Nå holdt jeg på å glemme sandpapiret, forter Robin seg å tilføye.

– Med sandpapiret kommer de forskjellige fasongene og overføringene frem, og de kan være helt ulike fra én tresort til en annen. Den siste finishen du får når du pusser nøye helt til slutt, den utgjør jo krona på verket!

Tre går ikke ut på dato

Han påpeker at spennet er stort for hva man kan få til med tre.

– Hugger du i stein vil steinen kanskje splitte i biter, og du må begynne på nytt. Med tre kan du justere og forme til akkurat det du vil. Treet gir oss mulighet til å lage alt fra en knapp til en svær bygning.

Robin synes det er viktig å få frem at kjernen i trevarebransjen ikke har en siste forbruksdag.

– Vi jobber i en bærekraftig bransje, med et miljøvennlig materiale som viktigste element. Uansett trender tror jeg vi aldri kommer til å slutte å benytte oss av tre, på grunn av dets mange gode fordeler. Treet vil ikke gå ut på dato.

Aldri for sent

For å kunne trives og gjøre en god jobb i trevarebransjen, har Robin noen tips på lur.

– Det er viktig å være ydmyk og ta imot råd og veiledning fra erfarne. Da lærer man triks for å bli mer effektiv og oppnå bedre resultater. Samtidig må man våge å stole på seg selv for å bli selvstendig.

På spørsmål om han vil anbefale andre å velge trevarebransjen, er den engasjerte tre-entusiasten sikker i sin sak.

–  Jeg anbefaler det intenst! Bransjen har så mange muligheter, både for den miljøbevisste, den kreative og den nevenyttige. Husk også at det aldri er for sent å prøve.

 

Vil du vite mer om snekkerfaget og tilhørende utdannings- og jobbmuligheter? Ta en titt på blisnekker.no!