Verdensarv og rosa stoler

Foto: Foto Telemark AS.

Sanna Bastiansen holder familietradisjonen ved like, og er stolt av å være snekker. Jenter har god grunn til å satse i trevarebransjen, mener hun.

31 år gamle Sanna er fjerdegenerasjons vindusprodusent på Bjervamoen Trevare på Lunde i Vestfold og Telemark. Her jobber hun sammen med faren og onkelen sin, og enda en onkel er bedriftens sjåfør. Denne spreke 81-åringen kjører ut og leverer kundenes ferdige vinduer.

Sanna har gått møbelsnekkerlinja på Lunde VGS, og har jobbet deltid i familiebedriften siden hun var 16 år.

– Jeg har egentlig aldri vurdert noe annet. Å ta del i familiens tradisjon var for meg en selvfølge, og noe jeg gjør med stolthet.

Stolt av å være jente i trevarebransjen

Sanna er en av forholdsvis få jenter i bransjen, noe hun synes er leit.

– Jeg håper at flere jenter tør å søke seg hit. Utdanningen er morsom og praktisk, med gode jobbmuligheter. Man får bruke kroppen og hendene til noe nyttig. I tillegg er det gunstig å kunne bruke kunnskapen i eget hjem. Det gir en god og selvstendig følelse.

Den kvinnelige tre-entusiasten synes det er moro å fortelle andre at hun er snekker.

– At noen blir overrasket er bare gøy. Jeg er skikkelig stolt av yrket mitt, og heier på alle som har lyst å tre inn i denne bransjen!

Duften av tre

Bjervamoen Trevare jobber utelukkende med tre.

– Det er et veldig godt materiale å jobbe med. Det er miljøvennlig, og en naturlig ressurs vi har mye av i Norge. Når jeg ser vinduer i plast blir jeg rett og slett litt trist, innrømmer Sanna.

Hun påpeker også hvor godt treet lukter. 

– Å gå inn på verkstedet om morgenen og trekke inn duften av treverk gir meg en god følelse. Også kundene som kommer på besøk pleier å kommentere hvor godt det lukter der inne.

Bedriften er av den tradisjonelle sorten, hvor alt arbeid utføres for hånd. Det gir likevel en variert arbeidshverdag.

– Vi står aldri på samme sted fem dager i uken, men bytter på de ulike delprosessene i vindusproduksjonen. Man lærer utrolig mye i en liten bedrift, hvor alt gjøres lokalt.

Verneverdige bygg og rosa stoler

Den vesle bedriften har spesialisert seg på restaurering av vinduer til gamle og verneverdige bygg. Et av prosjektene Sanna deltok i, var Mannheimen i Rjukan. En kraftig brann i 2016 gjorde at bygget fikk store skader.

– Mannheimen står på UNESCOs verdensarvliste, og ble på branntidspunktet brukt som asylmottak. Å delta i restaureringsarbeidet her, var en spesiell opplevelse.

Hun har likevel ikke bare gjort oppdrag preget av kulturarv. Fra lærlingtiden husker hun godt en gammel stol som hun restaurerte for en eldre mann.

– Han likte å sitte på den på badet, og ønsket å fornye den – i knæsj rosa! Mannen ble så glad når han fikk den knallrosa stolen levert, god som ny.

Trygge produkter med kvalitet og særpreg

Sanna tenker mye på at hennes yrke inngår i en bærekraftig bransje.

– Det er fint å kjenne på at jeg jobber i en fremoverlent bransje, med noe som er bra for miljøet. Kvalitet er også et kjennetegn ved trevarebransjen. Vi vet at våre produkter er trygge, og at de varer lenge.

At nordmenn er svært opptatt av oppussing og hvordan de har det hjemme, er også er fordel.

– De store kjedene og varehusene kan levere mye, men ikke alt. Det er bedrifter som oss som kan produsere spesialtilpassede og unike trevareprodukter, nøye utformet etter kundenes behov og ønsker.

På tampen har Sanna et råd til dem som er under utdanning og som har lyst å jobbe i trevarebransjen.

– Søk utplassering i bedriften du ønsker å være i, for det er mange som kan være interessert i å ansette etterpå. Om de ikke søker lærlinger kan du likevel gå innom og legge igjen en CV. Det har du ingenting å tape på, men kanskje mye å vinne.

 

Vil du vite mer om snekkerfaget og tilhørende utdannings- og jobbmuligheter? Ta en titt på blisnekker.no!

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: