Ti med tre

I hele Norge produseres designperler med trematerialer. Her er ti flotte eksempler fra bransjens skattekiste.

- Vi er stolte av medlemmene våre og det de skaper av flotte produkter i tre. Bransjen fortjener mer synlighet, og vi må hylle de med stolthet for håndverk, sier Hilde Widerøe Wibe, daglig leder i bransjeorganisasjonen Norske Trevarer. 

De nærmere 300 medlemmene i organisasjonen skaper produkter og løsninger i tre for både bygg og boliger; dører, vinduer, trapper, innredninger, møbler, interiør, m.m.

- Det er lett å la seg begeistre av det som skapes hos våre medlemsbedrifter. Det er fascinerende å oppleve hvordan nyskapende teknologi tas i bruk hos tradisjonsrike snekkerier, og vi ser hver dag flotte eksempler på en bransje som omfavner behovet for smart endring inn i fremtiden, sier hun.

Bransjen trer frem

Fellesnevneren for medlemmene i Norske Trevarer er ikke mangel på etterspørsel etter produktene. Det er de unge talentene de alle higer etter, og rekruttering inn i yrket er høyt prioritert hos alle.

- Flere norske ungdommer må introduseres for hvor spennende en karriere i tre vil være. Derfor har vi utviklet informasjonskampanjen «Tre frem» der vi hyller talentene i bransjen, og viser frem alt det flotte som skapes, sier Wibe.

Les mer om «Tre frem» her 

For å vise bredden og kvaliteten i alt som skapes, har Norske Trevarer hentet inn ti eksempler på bærekraftige produkter, der innovasjon er kombinert med tradisjon for å møte stadig mer kresne, men konstruktive kunder. 

- Dette er alt fra store innredninger i offentlige bygg, vakre trapper i moderne boliger, eller formskapte bokhyller. Så lenge noe kan tegnes, kan det lages i tre, sier Wibe.

Bilde1.png1. Kokonger til leselystne barn

For Drammen Bibliotek har Møbelsnekkerne AS laget tre kokonger som består av kryssfinér i bjørk. Kokongene står i bibliotekets barneavdeling. De måler over to meter i diameter, og brukes flittig av utforskende barn til både lesing, lydbøker og digitale spill. Med lyssetting og opplegg for stikkontakter er disse et godt eksempel på hvordan håndverk og teknologi går i tospann.

 
Bilde2.png2. Tidsriktig baderomsinnredning i eik

Linn Bad AS fra Vik i Sogn har sett en økende etterspørsel av baderom i naturmaterialer, og i det siste har en sort fargetrend vært særlig populær. For å utnytte overskuddsmaterialet fra eika som et bærekraftig tiltak, er baderomsinnredningene SELMA videreutviklet i sortlakkert eik, og EMMA i sort matt. Resultatet er mindre svinn og flere fornøyde kunder.

Bilde3.png3. Trygg garderobe i barnehage

Grande Fabrikker sto for ny innredning da garderoben i Hatlelia barnehage ble levert. Her ble det brukt kryssfinér og panel i heltre, og en god dose nordisk bjørk. Den nye plassen til barna har fått smarte og barnesikre garderobekroker med produktnavn Hlín, spesielt utviklet av Grande med barna i fokus. Krokene er designet slik at de skal falle av dersom vekten blir tyngre enn vanlige klær – slik unngår man ulykker blant de små.

Bilde4.png4. Klassisk vindu med moderne egenskaper

Frekhaug Vinduet AS produserer vinduer med moderne egenskaper i tradisjonell og klassisk innpakning. Den unike profilen og høye kvaliteten på overflatebehandlingen gjør vinduet

ikke bare til en del av fasaden, men også en viktig del av interiøret. Vinduene har svært god isolasjonsevne, og med vakuumimpregnering får vinduet et gjennomimpregnert treverk med lange garantier.

Bilde5.png5. Unik hylle i eik

Bache-Wiig & Reitan Møbelsnekkermesterbedrift A/S består av tre mann på Furuset i Oslo. Bedriften tar oppdrag innen alt fra spesialdesignede møbler til helhetlige kontorløsninger. Én kunde ønsket en unik hylle i eik, og kom selv med den detaljerte tegningen.

 
 
 
Bilde6.png6. Sykehusskranke i bambus

Til Haukeland sykehus har Minde Snekkeri A/S tegnet og laget en ny resepsjonsskranke til hovedinngangen. Skranken er bygget i bambus, med Corian benkeplate. Den er satt sammen av bambusspiler i fem ulike størrelser. Tilbakemeldingene tilsier at fornyet og innovativ utforming utgjør en forskjell, der inngangspartiet har blitt løftet fra det trauste og gamle, til et nytt og spennende miljø.

Bilde7.png7. Buet spilehimling på bibliotek

Til biblioteket i Nord Odal har designfabrikken Henriksen Snekkeri produsert all innredning. Spilehimlingen består av ca. 5000 individuelt utskårede spiler lagd i heltre, av norsk gran. Én og én er disse produsert og satt sammen etter arkitektens 3D-tegninger. Hele bygget, inkludert den 700 kvadratmeter store himlingen, er formet som et sneglehus. Ved hjelp av store, 5-aksede CNC-maskiner er de bølgende elementene modellert i 3D. Hver eneste spile har sin egen datategning.

Bilde8.png8. Stilig trapp i moderne hus

Sognatre AS leverer trapper etter kundens behov og ønsker. En av trappene Sognatre har tegnet og laget til et privat hus, er i hvit amerikansk eik. Det herdede og laminerte glasset utgjør selve trappens bæring. Kombinasjonen tre og glass er en tidsriktig og flott kombinasjon, som krever nøye utførte prosesser.

 
 
Bilde9.png9. Omfattende innredning til Naturhistorisk museum

Faginnredning AS har i flere år tatt del i renoveringen av Naturhistorisk museum i Bergen. Med heltre og finérplater, har de lagd skapinnredninger og store, fleksible montre til museets utstillinger. De har også stått for museumsbutikk, forskerstasjoner og garderobesystemer. Bedriften er mest stolt av utstillingsmøbelet i Krystallrommet, som inneholder steiner og mineraler. Møbelet slynger seg som en slange i mange buer og former. Konstruksjonen er svært kompleks, med mye treverk og glass.

Bilde10.png10. Brannsikre finérte plater

Industribedriften Vyrk leverer blant annet overflatebehandlet og malt listverk, panel, spiler, glassvegger og finérte plater. Vyrk Antibrann er finérte plater for vegger og tak, hvor Fermacell-kjernen dekkes med finér etter ønske. Eksempler er eik, bjørk, valnøtt, bøk, furu, gran, kirsebær og bambus. Platene har svært god brannsikkerhet. Produktet gir løsninger som går opptil brannklasse A2, som tilsier ikke-brennbart materiale. De lydabsorberende platene gir også svært god akustikk. Bruksområdene er blant annet skoler, sykehus, hoteller, flyplasser, næringsbygg og konsertsaler.

 

Les mer om «Tre frem» her