Anders overtok tradisjonsrik snekkerbedrift fra nyttår – nå settes det fokus på eierskifte

Bilde av Anders Bye som overtok  alle aksjene og overtok samtidig som daglig leder på Syversen snekkeri AS.

Sammen med kona Aini kjøpte Anders Bye (46) alle aksjene i trevarebedriften Syversen Snekkeri AS i Ørje, og overtok som daglig leder fra nyttår. 22. februar arrangerer Norske Trevarer et seminar for trevarebransjen der det fokuseres på eierskifte og generasjonsskifte i bedriftene.


Fra 1. januar i år overtok Anders Bye (46) både eierskap og daglig ledelse i ørjebedriften Syversen snekkeri AS, som ble startet opp for godt over 30 år siden av Thormod Syversen. Nå setter Norske Trevarer fokus på eierskifte og generasjonsskifte i norske trevarebedrifter og arrangerer et eget seminar om temaet.

- Det er mange måter å foreta et eierskifte på, så det er både nyttig og viktig at bransjen setter fokus på dette. Det er gjerne en prosess som det tar tid å modne til, sier Anders Bye, som sammen med kona Aini overtok eierskapet i trevarebedriften fra nyttår i år.

- Prosessen har tatt både kort og lang tid, egentlig. Jeg har vokst opp i møbelbransjen, både faren min, morfar og farfar var snekkere, og jeg har hørt om Syversen snekkeri så lenge jeg kan huske. Jeg visste det var dyktige fagfolk her, så jeg hivde meg rundt og søkte jobb da de trengte flere ansatte.


Tanken om kjøp modnet seg
Anders Bye begynte ved trevarebedriften i Ørje for litt over tre år siden, og kom ganske tidlig inn på tanken om å kjøpe seg inn på eiersiden i bedriften.

- Thormod signaliserte tidlig at han ønsket å trappe ned, så vi gjorde først noen sonderinger der vi sleit litt med å finne gode måter å gjøre det på. Så derfor la vi først planene litt på is, men så kom det til et punkt i fjor sommer der Thormod bestemte seg for enten å selge eller avvikle. Han var veldig klar for å nyte pensjonistlivet etter flere tiår der jobben hadde tatt nesten all tid, forteller Anders Bye.

Nå er han godt fornøyd med hvordan ting har gått seg til. Han sitter nå både på eiersiden og i rollen som daglig leder i trevarebedriften, mens gründeren Thormod Syversen fortsatt eier produksjonslokalene.

- Overgangen ble litt tøff for oss på grunn av korona og sjukmeldinger, men vi har utrolig mye å gjøre og trenger flere flinke folk i staben. Vi er åtte nå, pluss to som hjelper oss når det topper seg. Det aller beste hadde vært å ansette en faglært snekker, men det nest beste er en pålitelig og arbeidsom person som liker jobben sin.


Arrangerer fagseminar 22. februar
Tirsdag 22. februar arrangerer bransjeforeningen Norske Trevarer et digitalt seminar der advokatene Gjermund Pekeberg og Henrik Midtsæter fra advokatfirmaet Økland & Co skal sette fokus på eierskifte og generasjonsskifte i bedriftene.

Noen av problemstillingene som blir tatt opp under seminaret er hvordan man kommer i gang med slike prosesser som dette, hva man bør huske på og være klar over, verdifastsettelse ved eventuelt salg, endringer i selskapsstrukturen, skal man selge hele selskapet eller beholde noen av aksjene og styringsretten og selskapet, og skal man eventuelt selge driftsselskapet men beholde eierskapet i eiendommen og bygningene.


For mer informasjon og påmelding til seminaret:

www.norsketrevarer.no/kurs-og-arrangement/seminarer/generasjonsskifte/

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: